Η “τέχνη” της μουσικής, βρίσκει πάντα τρόπο να σου προσφέρει μια μεγάλη “γκάμα” από θετικά συναισθήματα🎶

Με τη μουσική, “ζωγραφίζεις” ήχους…”ταξιδεύεις” σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες..”επικοινωνείς”! Η μουσική, είναι η μόνη “γλώσσα” που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει κι έχει τον ίδιο σκοπό…να εκφράσει εμάς, και τις καταστάσεις που βιώνουμε!

Η μουσική γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο, ο οποίος άρχισε να ξεχωρίζει φυσικούς ήχους που τον βοηθούσαν στη ζωή του. Βήμα-βήμα κάθε φορά, έφθασε στο σημείο να αναπαράγει και να ανασυνθέτει ήχους. Τα πολύτιμα αυτά μουσικά του δημιουργήματα ο άνθρωπος, τα χρησιμοποίησε αρχικά για να επικοινωνεί, να ξορκίζει τους φόβους του, τους κακούς δαίμονες, να χορεύει, να επικαλείται προγόνους αλλά και Θεούς, να εκφράζει την αγάπη του και το θυμό του, να εξευμενίζει ψυχές και πολλά άλλα…

“Ένα όμορφο χαρακτηριστικό της μουσικής, είναι πως όταν σε “χτυπάει”, δε νιώθεις πόνο! Bob Marley (Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ακτιβιστής, 6 Φεβρουαρίου 1945 – 11 Μαΐου 1981)

Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν ταυτίσει τη μουσική με τη διασκέδαση…απ’ ότι έχει αποδειχτεί όμως, η διασκέδαση, δεν αποτελεί πρωταρχικό βιολογικό προορισμό της μουσικής. Κι αυτό, γιατί η μουσική έχει κατευναστική επίδραση στο μυαλό μας! Μας προκαλεί διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις, αφού, ακούγοντας ένα τραγούδι, δημιουργούμε διάφορες “εικόνες” στο μυαλό μας. Ακόμη κι αν το τραγούδι αφορά σ’ έναν χαμένο έρωτα ή μια απώλεια, η εικόνα που θα μας έρθει στο μυαλό, όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή, είναι μια διαδικασία “άμυνας” απέναντί σε αυτό που μας προκαλεί σύγχυση!

Έκαστη μελωδία, δεν είναι απλά ένα συστατικό της μουσικής! Είναι μια ολόκληρη ουσία που στεριώνει στην ψυχή μας, κι έτσι, υπάρχει βαθιά σύνδεση μεταξύ της ψυχής και του μυαλού…δηλαδή, μας αγγίζει μεμιάς! Τα “στοιχεία” της μουσικής -ο ρυθμός, οι στίχοι ενός τραγουδιού κ.λ.π.-, είναι εκεί για να υποδείξουν την ύπαρξή μας και την ψυχοσύνθεσή μας. Μελέτες έχουν δείξει πως η μουσική ωφελεί και στην ψυχική μας υγεία. Το 2011, Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά, απέδειξαν πως ακούγοντας μουσική, αυξάνεται η ποσότητα της ντοπαμίνης (χημική ουσία που υπάρχει στον οργανισμό μας κι ενισχύει τη διάθεση) και καθίσταται εφικτή η θεραπεία της κατάθλιψης. Επίσης, η επίδραση της μουσικής στον καρδιακό ρυθμό και οι δυνατότητές της ως ανακουφιστικού παράγοντα άγχους, έχει “οδηγήσει” Ερευνητές να πιστέψουν ότι η μουσική είναι αποτελεσματική και για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων!

Διαφορετικοί τύποι μουσικής, προκαλούν και διαφορετικά συναισθήματα! Όλοι μας έχουμε νιώσει τη συναισθηματική εφορία που προσφέρει η μουσική, αφού μας χαλαρώνει και μας ταξιδεύει έστω και νοερά, σε καταστάσεις κι αγαπημένα πρόσωπα. Η “δύναμή” της, οδηγεί στον ενθουσιασμό, την ανακούφιση και τη συγκίνηση! “Προσελκύει” το συναίσθημα που θέλουμε, τη στιγμή που το θέλουμε! Είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης όλου του φάσματος  των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων…είναι ένα “ταξίδι” στα μέρη που η ψυχή και το μυαλό με ένα “όχημα” χωρίς προορισμό, θέλει να ταξιδέψει!

Άνοιξε λοιπόν τα παράθυρα του σπιτιού σου να μπει καθαρός αέρας, πάρε μια βαθιά ανάσα, βάλε τέρμα το αγαπημένο σου τραγούδι κι αφέσου στις “θεραπευτικέςνότες των μουσικών επιλογών σου!

Advertisements