Η Κίνα πραγματοποιεί έξοδο από την κρίση
‘Εχοντας θέσει υπό έλεγχο την υγιεινομική κρίση, η Κίνα προσδοκεί να επιτύχει πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι οιωνοί φαίνονται θετικοί για το διακύβευμα.

Στην περίπτωση της Κίνας σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον, η χώρα έχει ξεπεράσει το κακό.
Φαίνεται δηλαδή πως ελέγχεται η κατάσταση από υγειονομικής απόψεως και ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.
Έτσι, από το 3,2%, που είχε ανακάμψει το κινεζικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενισχύθηκε στις παρυφές του 5% το τρίτο τρίμηνο.
Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι καταγεγραμμένοι ρυθμοί ανάπτυξης επιτυγχάνονται σε μια πολύ αρνητική διεθνή συγκυρία, κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία (και οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας) είναι σε βαθιά ύφεση.
Και εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταίροι της Κίνας, η ίδια η χώρα βρίσκεται και στο στόχαστρο των ΗΠΑ έχοντας συρθεί από την Ουάσιγκτον σε έναν εξόχως αντιαναπτυξιακό εμπορικό πόλεμο.

Παρά ταύτα, το Σεπτέμβριο που πέρασε οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν αύξηση 9,9% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο του 2019, ενώ οι εισαγωγές της κατέγραψαν αύξηση 13,2%!
Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι ειδικοί ερμηνεύουν ως ιδιαίτερα θετική ένδειξη ότι ανακάμπτει σημαντικά η εσωτερική ζήτηση στην Κίνα.
Και σε μια αγορά 1,3 εκατ. καταναλωτών εύκολα αντιλαβάνεται κάποιος ότι η ανάπτυξη μπορεί σε ένα μείζονα βαθμό να διατηρηθεί ως αυτοτροφοδοτούμενη.

Θα αντιτείνει κάποιος ότι την τελευταία 20ετία οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ήταν πολλές φορές διψήφιοι – ο μέσος όρος από τις αρχές του 21ου αιώνα είναι περίπου 9%.
Όμως τα λίγα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί είχαν επιβραδυνθεί στο 6% – με επιθυμία και προσπάθεια του Πεκίνου εξάλλου, που είχε περιορίσει τις δημόσιες επενδύσεις φοβούμενο υπερθέρμανση της οικονομίας.
Ασφαλώς με τη βουτιά 6,8% που έκανε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο (για πρώτη φορά βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος από το 1992 που καταγράφεται το στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα), η πολιτική του Πεκίνου άλλαξε άρδην.
Οι δημόσιες επενδύσεις εκτινάχθηκαν και πάλι δημιουργώντας θέσεις εργασίας, εισόδημα, παραγωγή και ανάπτυξη.
Αυτή είναι η συνταγή την οποία επιχειρεί να εφαρμόσει και η Δύση. Αφού νικήσει, όμως, πρώτα τον ιό…
Πηγή: tovima