Υποχρεωτική Στείρωση των Ζώων Συντροφιάς: Ηθική ή Όχι;

Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που η βουλή έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς. Στο άκουσμα της είδησης αυτής, δεν ήταν λίγοι όσοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Κυνηγοί και ιδιοκτήτες κατοικίδιων αντέδρασαν με έντονο αρνητισμό.

Επιπροσθέτως, το κίνημα κατά της ανωτέρω απόφασης κινήθηκε άμεσα και δραστικά. Ουκ ολίγοι έσπευσαν να συγκεντρώσουν υπογραφές, δηλώνοντας ρητά την ένστασή τους. Κατηγόρησαν το νομοσχέδιο ως ανήθικο, αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο για πρόκληση πιθανών προβλημάτων υγείας στο ζώο.

Η κατακραυγή έναντι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς προβλημάτισε τη βουλή σε τέτοιο βαθμό, η οποία ανέστειλε την απόφασή της αυτή. Το ψήφισμα πάγωσε για την ώρα, κάτι που χαροποίησε πολύ κόσμο. Θεωρώ, το θέμα θα ξανά έρθει στο προσκήνιο, καθώς οι υποστηρικτές της στείρωσης, προβαίνουν σε δηλώσεις για μελλοντική ρεβάνς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων-διότι αυτό συμβαίνει σε μια στείρωση- είναι βάρβαρος. Δεν πρέπει να είναι η εύκολη λύση στην ανευθυνότητα μερικών ιδιοκτητών κατοικιδίων. Ο κάθες κηδεμόνας ζώου συντροφιάς οφείλει να είναι υπεύθυνος για αυτό το πλάσμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μια υιοθεσία εξάλλου προυποθέτει ενέργειες, όπως η καθημερινή φροντίδα του ζώου, η προστασία του, η παρουσία του κηδεμόνα σε κοινόχρηστους χώρους και η τακτική βόλτα του με λουρί.

Αυτές οι ενέργειες δεν αναιρούν μόνο μια εγκυμοσύνη, προσφέρουν στο ζώο μία καλύτερη ζωή. Επίσης, η αποφυγή τραυματισμού κάποιου πολίτη από το ζώο ή του ίδιου του ζώου εξαλείφεται. Αν τηρήσουμε όλες τις αναφερθείσες προδιαγραφές, δεν εγκυμονεί κίνδυνος για πιθανή γονιμοποίηση του ζώου, καθώς αυτό βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη του. Όσον αφορά τα αδέσποτα όμως; Μήπως η ηθική της υποχρεωτικής στείρωσης λαμβάνει άλλες διαστάσεις;

Πηγές φωτογραφιών: ipop.gr, markellachasiotivet.gr

Advertisements