Η ΕΕ πιέζει για κοινό φορτιστή σε κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και ακουστικά

Τη χρήση μιας κοινής θύρας φόρτισης για κινητά τηλέφωνατάμπλετ και ακουστικά προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή που λύνει τα χέρια των κατόχων συσκευών αλλά επηρεάζει περισσότερο την Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου. 

Όπως αναφέρει το Reuters σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η τυπική θύρα για όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), τάμπλετ, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών θα είναι τύπου USB-C. Οι φορτιστές θα πωλούνται ξεχωριστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να γίνει πράξη η πρόταση χρειάζεται το πράσινο φως από τις χώρες μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο. Στη συνέχεια οι εταιρείες θα έχουν δύο χρόνια για να προσαρμόσουν τις συσκευές τους.

iphone12

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κίνηση αυτή θα αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ ετησίως για τους χρήστες.

Τι λέει η Apple και πως απαντά η ΕΕ

Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι δεν βάζει στο στόχαστρό της την Apple, τονίζοντας πως οι προτάσεις της κατατέθηκαν μόνο επειδή οι εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση παρά τις συνομιλίες χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φορτιστών κινητών τηλεφώνων μειώθηκε σε τρεις από 30.https://11d54319827bf1ec0c5408f0527aeb0e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η Apple απέρριψε τη σχετική πρόταση, σημειώνοντας ότι πλήττεται η καινοτομία, κάτι που θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της σχετικά με τη μεταβατική περίοδο 2 ετών που θα έχουν οι εταιρείες για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, μόλις αυτή εγκριθεί.

«Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ο χρόνος είναι ώριμος για νομοθετική δράση σχετικά με έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους “πράσινους” και ψηφιακούς στόχους μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Advertisements