ΗΠΑ: Η μητέρα του Όστιν Τάις, που αγνοείται στη Συρία, κατηγορεί τον Μάικ Πομπέο ότι υπονομεύει την απελευθέρωση του γιου της

Η μητέρα του δημοσιογράφου Όστιν Τάις, του δημοσιογράφου και Αμερικανού πρώην πεζοναύτη που εξαφανίστηκε το 2012 στη Συρία, κατηγόρησε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση του γιου της.

Οχτώ μέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Ντέμπρα Τάις φάνηκε να προσπαθεί να στρέψει τον Πομπέο εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υπογραμμίσει την επιθυμία του να επαναπατρίσει τον Τάις και άλλους Αμερικανούς υπηκόους που κρατούνται στο εξωτερικό.

«Δυστυχώς για τον Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπονομεύει τη σημαντική προσέγγιση του προέδρου, αρνούμενος οποιαδήποτε μορφή άμεσης διπλωματικής επαφής με τη συριακή κυβέρνηση», είπε η μητέρα του δημοσιογράφου σε ανακοίνωσή της. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να δει τον Όστιν ξανά ελεύθερο, ενώ ο ΥΠΕΞ Πομπέο είναι πρόθυμος να δεχτεί τη συνεχιζόμενη κράτησή του», συνέχισε η Ντέμπρα Τάις.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στις 18 Οκτωβρίου επιβεβαίωσε δημοσίευμα εφημερίδας ότι ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισκέφθηκε την Δαμασκό φέτος για μυστικές συναντήσεις με τη συριακή κυβέρνηση ζητώντας την απελευθέρωση του Τάις και ενός άλλου Αμερικανού υπηκόου.

Ερωτηθείς στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με το δημοσίευμα και αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών αιχμαλώτων, ο Πομπέο απάντησε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιστροφή όχι μόνο του Όστιν, αλλά και κάθε Αμερικανού που κρατείται. Δεν θα αλλάξουμε την αμερικανική πολιτική για να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

«Όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ο πρόεδρος, δεν πληρώνουμε για την επιστροφή ομήρων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας την μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ.

Περίπου 600 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία, μετά μια απότομη μείωσή τους, που στάθμευσαν εκεί για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη χώρα.

Η μητέρα του Τάις είπε για την στάση που τηρεί ο Πομπέο ότι «ουσιαστικά, δεν υπάρχει τίποτα που είναι διατεθειμένος να κάνει για να φέρει το γιο μου πίσω».

Είπε επίσης ότι ο Τραμπ

«Μπορεί και πρέπει να επιμείνει στη συνέχιση του διαλόγου με τη συριακή κυβέρνηση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements