Η τρίτη δόση βάζει τέλος στα εμβόλια Johnson & Johnson και Astrazeneca -Ποιους αφορά, τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό

Οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση των ομάδων πληθυσμού που θα κληθούν να επαναλάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει ανοίξει εδώ και καιρό, ενώ πέραν των ανοσοκατασταλμένων που μπορούν ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου να κλείνουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για ηλικιωμένους και υγειονομικούς.

Τρίτη δόση μόνο με mRNA εμβόλια
Η χορήγηση της τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

«Όπως και (σε) όλες οι υπόλοιπες χώρες, τα νέα εμβολιαστικά προγράμματα είναι μόνο με mRNA εμβόλια» επιβεβαίωσε το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό, τι συμβαίνει», ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών» είπε επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Επιπλέον έχει ήδη γίνει γνωστό πως η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα καταστεί υποχρεωτική.

Ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου και για τους άνω των 60 ετών
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Πηγή: iefimerida.gr

Advertisements