Η Νέα Ζηλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία

Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε διά της λαϊκής ψήφου να νομιμοποιήσει την ευθανασία, μπαίνοντας στη μικρή ομάδα χωρών που επιτρέπουν την ενεργή ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Σε δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου, παράλληλα με τις εθνικές εκλογές, το 65.2% επέλεξε να εγκρίνει το νομοσχέδιο περί Επιλογής Τέλους της Ζωής, που επιτρέπει σε ανθρώπους με ανίατη ασθένεια και προσδόκιμο υπόλοιπο ζωής λιγότερο των έξι μηνών να έχουν την επιλογή για υποβοηθούμενη θανάτωση εφόσον αυτή εγκριθεί από δύο γιατρούς.

Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης δεν είναι το τελικό, καθώς ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι 480.000 ειδικές ψήφοι, περιλαμβανομένων των ψήφων από το εξωτερικό, αλλά το ποσοστό υπέρ του νομοσχεδίου είναι τόσο υψηλό που δεν ανατρέπεται.

Τα τελικά αποτελέσματα που είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου, και έναν χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2021, ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Οι επικριτές του νόμου ισχυρίζονται ότι δε διαθέτει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας.
Σε παράλληλο δημοψήφισμα, οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας απέρριψαν την πρόταση για νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς με ποσοστό 53,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Πηγή: kathimerini.gr

Advertisements