Γυμνάσια-Λύκεια κλειστά-Η τηλεκπαίδευση σε ετοιμότητα-Τι λέει όμως η Υπουργός?

Από αύριο 07/11/2020 έως 30 Νοεμβρίου ολόκληρη η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση «λοκνταουν». Μαζί με τις επιχειρήσεις και όλη την κοινωνία, κλείνουν και τα σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια. Το ΥΠΑΙΘ εκφράζει την ετοιμότητά του να ξεκινήσει την τηλεκπαίδευση, παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται να μην αναγνωρίσει τις αστοχίες που έχουν ήδη σημειωθεί προς τη κυβέρνηση.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι «ωστόσο πράγματι υπάρχει μια απόφαση από την επιτροπή, ήταν εισήγηση της επιτροπής, για να ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία και να περάσουμε σε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια γιατί παρότι δεν έχει προκύψει τάση διασποράς εντός του σχολείου η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία αυτό σημαίνει ότι προφανώς αυτό θα οδηγήσει τον ιό και στα σχολεία». Η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, παραδέχτηκε ότι θα είναι μικρότερης διάρκειας τα διαδικτυακά μαθήματα. Τέλος, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει «τις νέες αντιδημοκρατικές ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ενόψει των ψευτο-εκλογών της 7ης/11 για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

 George Vitsaras / SOOC

Εξηγήσεις σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Λυκείων και των Γυμνασίων στο δεύτερο lockdown έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα parapolitika.gr. Σε πρώτο χρόνο ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι τα σχολεία θα κλείσουμε τελευταία και παρότι από αύριο έχουμε ένα γενικευμένο lockdown όπως βλέπετε τα Νηπιαγωγεία είναι ανοιχτά, τα Δημοτικά είναι ανοιχτά, τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής είναι ανοιχτά».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «ωστόσο πράγματι υπάρχει μια απόφαση από την επιτροπή, ήταν εισήγηση της επιτροπής, για να ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία και να περάσουμε σε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια γιατί παρότι δεν έχει προκύψει τάση διασποράς εντός του σχολείου η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία αυτό σημαίνει ότι προφανώς αυτό θα οδηγήσει τον ιό και στα σχολεία».

Η υπουργός Παιδείας έδωσε και στοιχεία σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα που λειτουργούν τα σχολεία έχουμε κλειστό μόλις το 0,6% των σχολείων της χώρας γιατί τα μέτρα απέδωσαν, εφαρμόστηκαν υποδειγματικά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η πραγματικότητα, και αυτό πάμε να θωρακίσουμε, είναι ότι δεν υπήρχε τάση διασποράς του ιού μέσα στα σχολεία όμως όσο αυξάνονται τα κρούσματα εκτός σχολείου προφανώς θα μπούνε και μέσα στο σχολείο. Επιπλέον στα Γυμνάσια και στα Λύκεια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά , όσο μεγαλώνει η ηλικιακή ομάδα καταρχήν τόσο πιο πολύ αυτή η ομάδα συμμετέχει στην πανδημία και επίσης οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Άρα για αυτούς τους λόγους η επιτροπή εισηγήθηκε ότι η τηλεκπαίδευση, η οποία μπορεί να δουλέψει πάρα πολύ καλά σε αυτές τις ηλικίες, να προτιμηθεί για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στα Δημοτικά επέμεινε να συνεχίσει τη δια ζώσης λειτουργία».

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση, η Ν. Κεραμέως είπε: «Έχουμε αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία προκειμένου να βελτιώσουμε συνολικά το σύστημα γιατί η αλήθεια είναι ότι δυσκολίες υπήρξανε και προφανώς υπάρχουν όταν περνάει κανείς μέσα σε μια νύχτα, επί της ουσίας όπως έγινε τον Μάρτιο, από την δια ζώσης στην διαδικτυακή. Έχουν αναβαθμιστεί συνολικά οι δομές του πανελλήνιου σχολικού δικτύου, υπάρχει εκ νέου συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία χωρίς χρέωση προς το δημόσιο για τη σύγχρονη τηλέκπαίδευση».

Μικρότερης διάρκειας τα διαδικτυακά μαθήματα

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα το ΙΕΠ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικτυακών μαθημάτων, τα οποία θα έχουν μικρότερη διάρκεια από την διδασκαλία του μαθήματος στην παραδοσιακή τάξη που διαρκεί 45 λεπτά.

Τα διαδικτυακά μαθήματα θα διαρκούν από 30-40 λεπτά. Το εξ αποστάσεως μάθημα είναι πιο «στεγνό» οπότε μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας, διευκρίνισε η Αναστασία Γκίκα μιλώντας στην ΕΡΤ και προσέθεσε πως το ΙΕΠ έχει αναλάβει την αναπροσαρμογή των μαθημάτων ώστε να είναι όλα έτοιμα τη Δευτέρα.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο.

Η  γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωστοποίησε επίσης πως θα δοθούν επιπλέον ηλεκτρονικές συσκευές στα σχολεία για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυρίως στους μαθητές των Λυκείων που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υπουργός ενημέρωσε: «Έχουμε εξασφαλίσει μηδενική χρέωση δεδομένων για όσους μπαίνουν από κινητό και χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες του υπουργείου. Έχουμε μηδενική χρήση δεδομένων από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Επίσης έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό των σχολείων, έχουμε δρομολογήσει πάνω από 80 χιλιάδες φορητές συσκευές για τα σχολεία οι οποίες διατίθενται από τους διευθυντές των σχολείων σε αυτούς που έχουν κατά προτεραιότητα ανάγκη. Διατίθενται προσωρινά, οι συσκευές παραμένουν ιδιοκτησία του σχολείου και επίσης ακόμα για κάποιον ο οποίος μπορεί για κάποιο λόγο να μην έχει υπάρχει η πιθανότητα σύνδεσής και με σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση, μπορεί κανείς να συνδεθεί στην πλατφόρμα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον έχει γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προγράμματα για εξ αποστάσεων εκπαίδευση και έχουν δοθεί και οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτική για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως».

Για τα φροντιστήρια, ανέφερε ότι «τα φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης», ενώ σχετικά με την επέτειο της 17 Νοεμβρίου ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς τι μέλλει γενέσθαι με την επέτειο: «Προφανώς σεβόμαστε κάθε γιορτή όλοι μας και εμείς ως υπουργείο αναδεικνύουμε τη σημασία του Πολυτεχνείου πλην όμως το lockdown είναι lockdown, και είναι lockdown για λόγους προστασίας ατομικής και δημόσιας υγείας. Από αύριο είναι σε ισχύ ένα εθνικό lockdown και αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις γίνονται μόνο για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που θα προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση».

«Λαθροχειρία» Κεραμέως για τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Για τις ηλεκτρονικές εκλογές των εκπαιδευτικών, σημείωσε: «Είναι δρομολογημένο να γίνουν κανονικά οι εκλογές. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόντουσαν εργάσιμη ημέρα. Το πρόβλημα σε αυτό ήταν ότι έκλειναν όλα τα σχολεία της χώρας σταματούσε η εκπαιδευτική διαδικασία και έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι γονείς να πάρουν άδεια. Εμείς το θεωρούμε αυτό τελείως παράλογο, είναι πολύ σημαντικό βεβαίως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά αυτό θα γίνεται Σάββατο γιατί να σταματάει η εκπαιδευτική διαδικασία. για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε θεσπίσει τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας Σάββατο και επίσης έχουμε προβλέψει για πρώτη φορά να γίνει ηλεκτρονικά. Γιατί ηλεκτρονικά; Γιατί έτσι εκσυγχρονίζεται η διαδικασία , ακολουθείται η εθνική τάση για ψηφιοποίηση».

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατηγόρησε για λαθροχειρία το υπουργείο Παιδείας: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τις νέες αντιδημοκρατικές ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ενόψει των ψευτο-εκλογών της 7ης/11 για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Το Υπουργείο Παιδείας, αντιλαμβανόμενο προφανώς το μέγα αντιδημοκρατικό ατόπημα να διατηρούνται ως υποψήφιοι στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια Παρατάξεις και Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν εγγράφως ότι αποσύρονται, προχώρησε σε σημερινή «Ενημέρωση Εκλογέων» μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας βάση της οποίας αρνείται το αυτονόητο και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει μία απλή πληροφόρηση στους «Εκλογείς» που θα συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία.

Και δε σταμάτησε εδώ!!! Στις Παρατάξεις που δήλωσαν ότι αποσύρονται δεν συμπεριλαμβάνονται οι Παρατάξεις: «ΔΑΚΕ ΔΕ», «Εκπαίδευση στη δίνη της Παγκοσμιοποίησης» και «Παιδεία-Οικολογία»!

Απαιτούμε από την κα Κεραμέως να απελευθερώσει τους «υπό κράτηση» υποψηφίους που έχουν μαζικά αποχωρήσει.
Ας πραγματοποιήσει τις εκλογές – παρωδία που διακαώς επιθυμεί με τους ελαχιστότατους προθύμους.
Επαναλαμβάνουμε πιο αποφασιστικά, για ακόμη μια φορά:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ και ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΑΡΩΔΙΑ

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ

«Είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται από τη χώρα από το 2012, έχουν γίνει σχεδόν 2000 ψηφοφορίες ήδη, ενδεικτικά το καλοκαίρι που μας πέρασε με το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα γίναν οι εκλογές σε 6 πανεπιστήμια της χώρας. Πόσω μάλλον όμως εν μέσω πανδημίας, όπου διαφορετικά 170 χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ψηφίσουν δια ζώσης, προβλέψαμε αυτή την δυνατότητα η οποία διευρύνει το δικαίωμα, διευκολύνει τον εκλογέα στην άσκηση του δημοκρατικού του αυτού δικαιώματος. Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματάει εν μέσω πανδημίας και η τεχνολογία μας δίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Έχουμε σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές οι οποίοι προσέφυγαν πρώτα στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Αρχή προστασίας έχει δώσει το πράσινο φως για να συνεχίσει η διαδικασία. Έχουνε προσφύγει και στο ΣτΕ και σήμερα εκδικάζεται το αίτημά τους για αναστολή της διαδικασίας», διευκρίνισε η υπουργός.

Πηγή: thepressprojekt.gr

Advertisements