Γνωστοί Δημοσιογράφοι Βραβεύτηκαν με Νόμπελ Ειρήνης!

Άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας στη Ρωσία προωθούν δυναμικά την ιδέα του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει πιθανή, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης στο Δημαρχείο του Όσλο, ο Μουράτοφ ανέφερε πως στη Ρωσία είναι σύνηθες να θεωρούνται αδύναμοι οι πολιτικοί που απέτρεψαν την αιματοχυσία. Παρόλ΄αυτά ο πόλεμος θεωρείται “καθήκον των αληθινών πατριωτών”.

Ο Μουράτοφ, διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσα. Η κυρία Ρέσα κατάγεται από τις Φιλιππίνες. Είναι συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler και αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.

“Οι ισχυροί προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου”, είπε. “Επιπλέον, στα μυαλά ορισμένων τρελών γεωπολιτικών, ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι αδύνατο πλέον”.

Ο Μουράτοφ τόνισε πως η Ρωσική δημοσιογραφία εισχωρεί “μέσα από μια σκοτεινή κοιλάδα”, με πάνω από εκατό δημοσιογράφους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη κυβερνητικές οργανώσεις να χαρακτηρίζονται “ξένοι πράκτορες”.

“Στη Ρωσία αυτό σημαίνει ‘εχθροί του λαού'”, είπε ο Μουράτοφ, αφιερώνοντας το Νόμπελ Ειρήνης “σε ολόκληρη την κοινότητα των ερευνητικών δημοσιογράφων” και στη μνήμη των συναδέλφων του στη Νόβαγια Γκαζέτα που έχασαν τη ζωή τους. Συμπεριλαμβανομένης της Άννα Πολιτκόφσκαγια, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κτίριο. Η Άννα βρίσκονταν στο διαμέρισμά της στη Μόσχα, πριν από 15 χρόνια, αφού πρωτίστως είχε προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου με τις ανταποκρίσεις της από τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Η Μαρία Ρέσα στην έκκλησή της έθιξε τη σπουδαιότητα για μεταρρύθμιση των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουμε σήμερα είναι να μεταμορφώσουμε αυτό το μίσος και τη βία, την τοξική λάσπη που ρέει μέσω του πληροφοριακού οικοσυστήματός μας, που προτεραιοποιείται από αμερικανικές διαδικτυακές εταιρίες που βγάζουν παραπάνω χρήματα διαδίδοντας το μίσος και πυροδοτώντας ό,τι χειρότερο υπάρχει μέσα μας”.

“Για τις ΗΠΑ, η μεταρρύθμιση ή η ανάκληση του τμήματος 230, του νόμου που μεταχειρίζεται τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαν να ήταν υπηρεσίες κοινής οφέλειας”.

Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι. Ο Οσιέτσκι κέρδισε το βραβείο το 1935, τιμώμενος για την αποκάλυψη του κρυφού προγράμματος επανεξοπλισμού της χώρας του.

Η Ρέσα ανέφερε την αδυναμία του φον Οσιέτσκι να παρασταθεί στην απονομή του καθώς πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί.

“Δίνοντάς το σε δημοσιογράφους σήμερα, η Επιτροπή Νόμπελ στέλνει ένα σήμα για μια παρόμοια ιστορική στιγμή, ένα άλλο υπαρξιακό σημείο για τη δημοκρατία”, είπε.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisements