Γιατί ο εφησυχασμός των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί καλός οιωνός για την οικονομία της ευρωζώνης;

Η σημείωση κερδών το τρίτο εξάμηνο της πανδημίας προσέδωσε ένα αισιόδοξο κλίμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Φαίνεται να αποτελεί καθολική άποψη ότι οι δύσκολες μέρες έχουν περάσει. Αυτή η αισιόδοξη διάθεση, ωστόσο, διατρέχει ύπουλους κινδύνους.

Η διόλου ασφαλής “βεβαιότητα” για το 2021

Αυτή η βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 είναι αμφισβητήσιμη.

Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των εσόδων από συναλλαγές φέτος – ακόμη και η γαλλική Societe Generale, η οποία περιορίζει τη δραστηριότητα του βραχίονα κινητών αξιών της, βελτίωσε τόσο το trading χρέους όσο και τα έσοδα από μετοχές το τρίτο τρίμηνο.

Ποιος γνωρίζει ωστόσο εάν οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν τόσο ευνοϊκά ευμετάβλητες;

άν τα εμπορικά κέρδη – “προφυλακτήρας” μειωθούν το επόμενο έτος, οι τράπεζες θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες σε μια μείωση των κερδών τους από το κομμάτι των δανείων.

Η UniCredit σημείωσε πτώση εσόδων κατά 7,8% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ακόμη και συμπεριλαμβανομένης της “φλέβας χρυσού” των εσόδων από το trading. Στοιχηματίζει ότι μπορεί να επιτύχει ξανά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρών κερδών από τόκους το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων, καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πόσο βαθιά “σημάδια” θα αφήσουν τα νέα lockdown. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Ευρωζώνη κινείται προς ύφεση διψήφιου ποσοστού στο τέταρτο τρίμηνο.

Κλειδί για την αισιοδοξία των Ευρωπαίων τραπεζιτών είναι ότι – αφού έβαλαν στην άκρη περισσότερα από 69 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους – το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια είναι πια πίσω τους.

Σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με νέους λογιστικούς κανόνες, οι τράπεζες έπρεπε να αναλάβουν προληπτική δράση για δάνεια τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να “κοκκινίσουν”. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με μια οικονομία που θα “ρημάζει” λόγω πανδημίας για τους επόμενους μήνες.

Το μέλλον είναι άδηλο

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Jean Pierre Mustier, σημειώνει ότι τα πράγματα φαίνονται καλύτερα σχετικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι αναστολές πληρωμών με τη στήριξη του κράτους μόλις που αρχίζουν να εκπνέουν. Κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ποιοι πελάτες θα συνεχίσουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Η Commerzbank είναι πιο επιφυλακτική στην κρίση της: “Η ραγδαία εξελισσόμενη φύση της πανδημίας του κορονοϊού σημαίνει ότι η μορφή και ο αντίκτυπος των μέτρων αντιμετώπισής της” θα πρέπει “να παρακολουθείται στενά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”. Υποστηρίζει, δε, ότι οι προβλέψεις έναντι δανείων ενδέχεται να διαμορφωθούν υψηλότερα του στόχου του 1,5 δισ. ευρώ για το 2020.

Ίσως η Commerzbank, εν μέσω μιας γεμάτης αναταράξεις αλλαγής στη διοίκησή της, δάνειζε τους λάθος πελάτες, καθιστάμενη μια μοναδική περίπτωση/εξαίρεση. Ωστόσο, το “σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ αυτή τη φορά, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προηγούμενες κρίσεις της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Η ΕΚΤ θα το έχει υπ’ όψιν της όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσπαθούν να την πείσουν να επιτρέψει την επανεκκίνηση των πληρωμών σε μετόχους τον επόμενο μήνα.

Η αισιοδοξία των τραπεζών δεν αποτελεί κανενός είδους εγγύηση.

Πηγή: Bloomberg -Capital

Advertisements