Γενναία παράταση για τα κορονοχρέη

Tο σενάριο να ανακοινωθεί δεύτερη παράταση για τη ρύθμιση των κορονοχρεών σε 32 έως 72 δόσεις με εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε  αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, υπάρχει σκέψη να διευκολυνθούν περαιτέρω οι πληγέντες από την πανδημία και να τους δοθεί μια ακόμη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επόμενα 24ωρα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται ίσως και μέχρι την Παρασκευή. Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση ενός ακόμη μήνα, δηλαδή έως 26 Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και τα οποία διαμορφώνονται περί τα 2,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο εμπορικός κόσμος ζητά να ξεκινήσουν οι πληρωμές τον Ιούνιο.

Πάντως η ρύθμιση των 36 -72 δόσεων των κορονοχρεών συνεχίζει να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς μόλις 40.000 οφειλέτες από τους περίπου 820.000 έχουν υποβάλει αίτηση δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας.

Yπενθυμίζεται πως οι οφειλέτες έχουν περιθώριο έως τις 26 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν φορολογικά χρέη άτοκα σε έως 36 δόσεις και με επιτόκιο 2,5% σε 72 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Τα κριτήρια:

α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (πληττόμενοι ΚΑΔ)

β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

  • είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση
  • είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
  • είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»
  • είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, στο επίμαχο χρονικό διάστημα

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εντάσσονται ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται

Δεν μπορούν να υπαχθούν:

-ο φετινός φόρος εισοδήματος,

-οι οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisements