Γαλλία: Απαγορεύεται η πώληση μη αναγκαίων αγαθών σε σουπερ μάρκετ

Οι ίδιοι περιορισμοί στην πώληση μη απαραίτητων αγαθών που ισχύουν στα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης θα εφαρμοσθούν και στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, ενώ δεν θα δεν επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να αμφισβητήσουν τους κυβερνητικούς κανόνες του lockdown, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Οι μικροί έμποροι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πουλούν «μη απαραίτητα προϊόντα» όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια, επειδή πωλούν επίσης τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Κυριακή ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν τα μη απαραίτητα αγαθά, ωστόσο οι καταστηματάρχες -που έχουν εφοδιασθεί με προμήθειες για τα Χριστούγεννα, θέλοντας να ανακάμψουν από το lockdown της άνοιξης- θέλουν να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές και οι δήμαρχοι σε αρκετές πόλεις σε όλη τη Γαλλία τους υποστηρίζουν.

«Η αμφισβήτηση του κράτους σε δημοτικά διατάγματα είναι ανεύθυνη. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εξουσία του κράτους και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπατριωτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο ραδιοφωνικό σταθμό, RTL.

Μόλις ο ρυθμός μετάδοσης παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης, η κυβέρνηση μπορεί να χαλαρώσει τους περιοριστικούς κανόνες και να επιτρέψει σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως με ραντεβού. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Λεμέρ.

Στο μεταξύ, τα σούπερ μάρκετ θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες απαγορεύσεις για την πώληση μη απαραίτητων προϊόντων με τα μικρά καταστήματα και δεν θα επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως παπούτσια, ρούχα και λουλούδια.

«Ότι μπορεί να πουληθεί σε σούπερ μάρκετ είναι ότι μπορεί να πουληθεί και στα μικρά καταστήματα. Σήμερα ένα κατάστημα που πουλά εξοπλισμό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να παραμείνει ανοιχτό επειδή είναι χρήσιμο για την οικιακή εργασία, το ίδιο θα ισχύει και στα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα υγιεινής μπορούν να πωληθούν σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία», συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ είναι απαράδεκτος και ότι θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου το πολύ ανά τετραγωνικό μέτρο, ή των 250 ατόμων σε ένα σούπερ μάρκετ 1.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Ζητώ ο αριθμός των ατόμων να ελέγχεται στην είσοδο. Εάν δούμε ότι αυτό το όριο δεν είναι αρκετά ασφαλές, θα το περιορίσουμε περαιτέρω», κατέληξε.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Advertisements