Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia στην Ηγουμενίτσα: Στην Κέρκυρα οι επιβάτες (VIDEO & PICS)

Σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη αποβιβάζονται σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο Euroferry Olympia το οποίο έπιασε φωτιά στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας.

Δεν έχουν εντοπιστεί γύρω στα 10 άτομα που βρίσκονται στη λίστα των επιβατών του πλοίο Euroferry Olympia που τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Ηγουμενίτσας.

Την είδηση επιβεβαιώνει ανώτερη πηγή του Λιμενικού.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να φτάσουν οι λέμβοι στην Κέρκυρα για να γίνει η ταυτοποίηση και η καταγραφή των επιβατών και τότε θα υπάρξει εικόνα για το εάν αγνοούνται ή όχι.

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκονται:

4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος 
Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού
Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας
Δύο παραπλέοντα πλοία
Δυο ιδιωτικά σκάφη
Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού
Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας
Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο σημείο σπεύδει και η φρεγάτα «Ύδρα», που συντονίζει την επιχείρηση. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί την επιχείρηση από το ΕΘΚΕΠΙΧ και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις μονάδες.

«Όλοι οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα με πλοία που σπεύδουν από τον νησί στο σημείο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.  Το πλοίο βρίσκεται έξω από την Ερείκουσα. Δύο σκάφη του λιμενικού βρίσκονται ήδη εκεί, και έχουν φύγει και δύο πλοία από την Ηγουμενίτσα για να μεταφερθούν οι επιβάτες.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, ο επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου,ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να παραλειφθούν από αυτές ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφαδος.

«Καίγεται εδώ και δύο ώρες και παραπάνω το πλοίο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. «Έχουν σωθεί όλοι, επιβάτες και πλήρωμα» τόνισε.

Μάρτυρες μίλησαν στον ΣΚΑΪ για πυκνούς καπνούς στο πλοίο που είναι ορατό από την Κέρκυρα.  

Οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος του πλοίου Euroferry Olympiα που έπιασε φωτιά τα ξημερώματα βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας απέτρεψαν τα χειρότερα, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στον ΣΚΑΪ.

Το ιστορικό της φωτιάς 

«Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε στον σταθμό μας ο επιβάτης του πλοίου.  

«Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» τόνισε.

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» σημείωσε. 

«Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό». 

«Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Νάσος εξήγησε  ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirus-tv η φωτιά ξέσπασε στο 3ο κατάστρωμα στο χώρο του ανοιχτού γκαράζ  κοντά στην Ερείκουσα 10-15 μίλια βόρεια της Κέρκυρας.

Αυτή την ώρα στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Πηγή: skai.gr

Advertisements
Advertisements