Επίθεση Βιέννη: Λάθη των Αρχών παραδέχεται ο ΥΠΕΣ

Παραλείψεις στην παρακολούθηση του δράστη της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου, με πέντε νεκρούς -αναμεσά τους ο δράστης- και 23 τραυματίες, και λάθη των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο ερευνών πριν από την επίθεση, παραδέχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 20χρονος μετέπειτα δράστης, είχε επαφή το καλοκαίρι με άτομα που παρακολουθούνταν από την Ομόσπονδη Υπηρεσία της Βιέννης για την Προστασία του Συντάγματος και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε τότε κάποιες συνέπειες, αλλά οδήγησε τώρα σε διαθεσιμότητα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ.


Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για “προφανή και από την άποψή μας απαράδεκτα λάθη“, και ως εκ τούτου, υπάρχουν “άμεσες συνέπειες για πρόσωπα“, ενώ, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική ευθύνη, είπε: “Από την άποψή μου, ως Υπουργός Εσωτερικών, φέρω την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα. Είναι δουλειά μου να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή θα αποκατασταθεί και πάλι“.

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Πιούρστλ, ο μετέπειτα δράστης συνάντησε τον Ιούλιο πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθηση της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και βρίσκονταν στην Αυστρία.

Κατά την άποψή του, αυτό το γεγονός και η αργότερα αποτυχημένη αγορά από τον μετέπειτα δράστη, όπλων στη Σλοβακία “θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα κατά την εκτίμηση της επικινδυνότητας του δράστη“.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βιεννέζικης Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη Έριχ Τσβέτλερ αποσύρθηκε έπειτα από δικό του αίτημα “επειδή δεν θέλει να εμποδίσει μια ομαλή έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Κλείνουν δύο τζαμιά στη Βιέννη


Το κλείσιμο δύο τζαμιών στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου φέρεται να δραστηριοποιείτο ο δράστης και να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί εκεί, ανακοίνωσε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων Σουζάνε Ράαμπ.

Το κλείσιμο των δύο τζαμιών, στον 12ο και στον 16ο τομέα της Βιέννης, διατάχθηκε μετά από συνάντηση της Σουζάνε Ράαμπ και του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Ουμίτ Βουράλ, και αφορά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους (νομικού καθεστώτος) και τη διάλυση συλλόγων.

Η υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων ανέφερε ότι η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα ενημερώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο δράστης επισκεπτόταν συχνά τα δύο τζαμιά, το ένα από τα οποία, εκείνο στον 12ο τομέα, είχε ιδρυθεί ως ενορία από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα το 2016.

Το άμεσο κλείσιμο είναι προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, καθώς, δεν υφίσταται η “θετική στάση απέναντι στην κοινωνία και το κράτος” που απαιτείται από τον νόμο περί Ισλάμ, σημείωσε η ίδια.

Η υπουργός ανακοίνωσε, ότι το άλλο τζαμί στον 16ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας, δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, και στην περίπτωση αυτή ξεκίνησε μια διαδικασία διάλυσης, βάσει του νόμου περί συλλόγων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αυτό το τζαμί ευνόησε επίσης τη ριζοσπαστικοποίηση του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, και σε αυτό το τζαμί φέρεται να βρίσκονταν σε τακτικά διαστήματα, μεταξύ άλλων, ο Ισλαμιστής Μωάμεθ Μ. και ο Λόρεντζ Κ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκισης ως τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των δύο τζαμιών δεν αποτελεί επίθεση κατά μίας θρησκείας, αλλά “κοινό αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της θρησκείας για τον ριζοσπαστισμό”.

Σε σχέση με τη ριζοσπαστικοποίηση σε αυτά τα τζαμιά, αυτή αφορά κυρίως την ιδεολογία που μεταφέρεται, η οποία μπορεί να μην έχει ακόμη εγκληματική σημασία, ωστόσο πρέπει κανείς να αναλάβει επίσης “προληπτική δράση εναντίον αυτού του εύφορου εδάφους της ιδεολογίας”, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων Σουζάνε Ράαμπ.

Πηγή: CNN

Advertisements