Επιθέσεις σε γιατρούς στην Κολομβία λόγω κορωνοιού

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εις βάρος του υγειονομικού προσωπικού, της Κολομβίας, κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού. 242 περιπτώσεις καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας εικοσαετίας, δήλωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι αυτές οι επιθέσεις κατέγραψαν άνοδο 63% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που είχαν σημειωθεί 148 παρόμοιες επιθέσεις.

Οι αρχές της Κολομβίας χαρακτηρίζουν επιθέσεις από τις απειλές ως τις διακρίσεις και τους τραυματισμούς μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και την παρακώλυση της προσφοράς φροντίδας σε ασθενείς.

Περίπου το «38% των περιπτώσεων επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στον τομέα υγείας» συνδέεται «με την πανδημία» του κορονοϊού, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, γιατροί, νοσοκόμοι, πληρώματα ασθενοφόρων, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό έχουν «κατηγορηθεί για ιατρική αμέλεια ή υφίστανται διακρίσεις διότι θεωρούνται πηγές μόλυνσης».

Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες «αυξήθηκαν οι ενέργειες» ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών εναντίον ιατρικών αποστολών σε παραμεθόριες περιοχές.

Αναζωπύρωση της βίας

Έχει ξεκινήσει να αναζωπυρώνεται η βία στην Κολομβία, ιδίως στις περιφέρειες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, παρά την συμφωνία ειρήνης του 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)

Διάφορες ένοπλες ομάδες συγκρούονται για τον έλεγχο των άλλοτε οχυρών των μαρξιστών ανταρτών, η οργάνωση των οποίων μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Στην Κολομβία επιβάλλονταν περιοριστικά μέτρα από την 25ηΜαρτίου ως την 1η Σεπτεμβρίου και πλησιάζει το ένα εκατομμύριο σε επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-coV-2, ενώ οι νεκροί του Covid-19 έχουν φτάσει τους 29.102 από την 6η Μαρτίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements