Επίδομα €534: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο» – Τέλος χρόνου για τις αναστολές Φεβρουαρίου

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έδωσε το υπ. Εργασίας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας

«Ταμείο» σήμερα για τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το απόγευμα θα πιστωθούν τα χρήματα ύψους 19,7 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς 19.627 δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Η πληρωμή αφορά τους Επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Σήμερα λήγει η πενθήμερη προθεσμία που έδωσε το υπ. Εργασίας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας. Πλέον ξεκινά το «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων από το ΣΕΠΕ σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές, η αποθήκευση, η υγεία, τα delivery, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α. με στόχο να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Oσον αφορά τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας τον τρέχοντα μήνα θα δηλώνονται πλέον στο ΕΡΓΑΝΗ εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία, ανακοινώθηκε προ ημερών και εφαρμόζεται ήδη από τον τρέχοντα μήνα.

Από τον Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής.

Οι αναστολές του Φεβρουαρίου, που πραγματοποιούνται με τις λίστες ΚΑΔ του Ιανουαρίου, πρέπει να δηλωθούν έως και σήμερα Παρασκευή 5/2, εφόσον :

η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή
η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Για παράδειγμα:
ένας εργοδότης θέλει να θέσει σε αναστολή εργαζόμενο ή εργαζόμενούς του ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Πρέπει να σπεύσει να υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» έως σήμερα 5/2.
Ο ίδιος εργοδότης – εφόσον είναι ανοιχτός αλλά πληττόμενος βάσει ΚΑΔ – και θέλει να δηλώσει αναστολές συμβάσεων για την εβδομάδα 15 – 19 Φεβρουαρίου οφείλει να υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στο «Εργάνη» το αργότερο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Αν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης βαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 ημέρες και όχι 30. Αυτό σημαίνει πως η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisements