Έντουαρντ Σνόουντεν: Την ρωσική υπηκοότητα ζητάει ο αμερικανός πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών

Ο Αμερικανός πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και η σύζυγός του αιτήθηκαν της ρωσικής υπηκοότητας, προκειμένου να μην τους χωρίσουν από τον αγέννητο γιο τους, σε μια εποχή πανδημίας και κλειστών συνόρων, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. 

Η σύζυγος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ, περιμένει το παιδί της στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του Ανατόλι Κουτσερένα, του Ρώσου δικηγόρου του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Ο 37χρονος Σνόουντεν δραπέτευσε από τις ΗΠΑ και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία, μετά τη διαρροή μυστικών φακέλλων το 2013, οι οποίοι αποκάλυπταν ένα τεράστιο δίκτυο εσωτερικής και διεθνούς παρακολούθησης, το οποίο διηύθυνε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) στην οποία και εργαζόταν.

Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν εδώ και τέσσερα χρόνια την επιστροφή του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσει δίκη για κατασκοπεία.

«Μετά από χρόνια αποχωρισμού από τους γονείς μας, εγώ και η σύζυγός μου δεν επιθυμούμε να χάσουμε και τον γιο μας. Αυτός είναι ο λόγος που, εν μέσω πανδημίας και κλεισίματος των συνόρων, αιτηθήκαμε για διπλή αμερικανο-ρωσική υπηκοότητα» έγραψε ο Σνόουντεν στο τουίτερ.

Πηγή: Guardian

Advertisements