Ένα Airbus A380 πέταξε για 3 ώρες με μαγειρικό λάδι

Η Airbus, έχοντας δηλώσει πως έως το 2030 επιθυμεί τα αεροσκάφη της να κινούνται μονάχα με οργανικό καύσιμο, προέβη σε δοκιμές με το πρωτότυπο Airbus A380.

Εξόπλισε το αεροσκάφος της με βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (“SAF”, sustainable aviation fuel), το οποίο αποτελούταν από μαγειρικό λάδι, λίπη, απόβλητα και μη βρώσιμα φυτά κάνοντάς το 100% οργανικό.

Για τη δοκιμή, το Airbus A380 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Blagnac στην Τουλούζη και προσγειώθηκε στη Nice, μια πτήση που διήρκησε περίπου 3 ώρες, για την οποία χρησιμοποιήθηκε 100% βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο.

Ένα τέτοιου είδους καύσιμο είναι σχεδιασμένο για να μειώνονται οι εκπομπές βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά έως και 80%. Η εταιρεία έκανε και πέρυσι παρόμοιες δοκιμές, εξοπλίζοντας ένα Airbus A350 και ένα Airbus A319 Neo με SAF από διαφορετικούς παρόχους με διαφορετική σύσταση. Γνωστοποιήθηκε επίσης πως η εταιρεία προμηθεύτηκε με 2 εκατομμύρια γαλόνια βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου για να χρησιμοποιήσει στα αεροσκάφη της.

Αυτή τη στιγμή, η Airbus φέρει πιστοποίηση που αναφέρει ότι τα αεροσκάφη της μπορούν να χρησιμοποιούν ένα μίγμα καυσίμου αποτελούμενο από 50% οργανικό καύσιμο και 50% κηροζίνη. Στόχος της εταιρείας είναι να κάνει στροφή στο 100% οργανικό καύσιμο έως το 2030, ενώ η βιομηχανία γενικότερα σκοπεύει να κάνει τη μετάβαση έως το 2050.

Το Airbus A380 χρησιμοποίησε κινητήρες Rolls-Royce Trent 900, με τη δεύτερη να δηλώνει πως οι κινητήρες της ίσως είναι σε θέση να μπορούν να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με SAF από το 2023 και μετά οπότε η παρούσα δοκιμή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική για το μέλλον των αεροπορικών και της βιομηχανίας.

Τα βιώσιμα καύσιμα είναι αρκετά πιο ακριβά για τις εταιρείες από την παραδοσιακή κηροζίνη, ωστόσο, οπότε πέρα από την καλοδεχούμενη υλοποίηση που θα ωφελήσει το περιβάλλον, εκκρεμεί να δούμε πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των εισιτηρίων για τους επιβάτες.

Advertisements