ΕΦΚΑ: Έως την Παρασκευή οι πληρωμές. Aναρτήθηκαν τα «ραβασάκια» για τους ελ. επαγγελματίες

Έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, πρέπει να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες τις εισφορές Δεκεμβρίου που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως συνεχίζονται έως τις 31 Ιανουαρίου οι δηλώσεις στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) από 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες και αγρότες για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι μη μισθωτοί να επιλέξουν μία από τις «κλάσεις» εισφορών.

Όσοι δεν επιλέξουν, θα υπαχθούν απευθείας στην κατώτατη «κλάση», καθώς η καταβολή εισφορών είναι υποχρεωτική. Προαιρετική είναι μόνο η επιλογή του ύψους των εισφορών.

Η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η επιλογή θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2021Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Το 2021 είναι ο δεύτερος χρόνος κατά τον οποίο ισχύει το σύστημα αυτό. Είναι τελείως ανεξάρτητο από το φορολογητέο εισόδημα του κάθε επαγγελματία.

Οι επαγγελματίες (αυτασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης υποχρεούνται να επιλέξουν εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας από 210 ευρώ το μήνα και έως 566 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί πως η κλιμάκωση του «πακέτου» εισφορών οφείλεται, κατά βάση, στην κλιμάκωση των εισφορών κύριας σύνταξης. Οι εισφορές υγείας έχουν μόνο δύο κλίμακες.

  • Η πρώτη προβλέπει ασφάλιστρο ύψους 55 ευρώ και
  • Η δεύτερη έως και η έκτη «κλάση» προβλέπει το ίδιο ασφάλιστρο, ύψους 66 ευρώ.

Οι νέοι επαγγελματίες με έως 5 έτη ασφάλισης, εντάσσονται σε ειδική κατηγορία. Αυτή προβλέπει εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας ύψους κατά 40% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που ισχύουν για τους επαγγελματίες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και συγκεκριμένα, 126 ευρώ.

Όποιος νέος επαγγελματίας το επιθυμεί, μπορεί να υπαχθεί σε μία από τις κατηγορίες των επαγγελματιών με πάνω από 5 έτη ασφάλισης.

Advertisements