Digital Marketing: Η νέα εποχή της Διαφήμισης

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ το 2019, το 78,5% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Το διαδίκτυο είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη πηγή ψυχαγωγίας, ειδήσεων, αγορών και κοινωνικής ζωής. Έτσι οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν την διαφήμιση τους σε αυτό. Η κάθε εταιρεία πρέπει να αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς να αξιοποιήσει τα διάφορα κανάλια του digital marketing ώστε να επιτύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους.

Τι είναι το digital marketing;

Το προϊόν ή οι υπηρεσίες που προσφέρονται από μια εταιρεία, διαφημίζονται πλέον με διάφορες τεχνικές στοδιαδίκτυο ή και στα social media. Η απήχηση φαίνεται μέσω instant messaging, όπως και εφαρμογές σε κινητά, podcast, ψηφιακή τηλεόραση και ψηφιακό ραδιόφωνο κ.λπ.

Επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των παρακάτω:

 • Τι επισκέφτηκαν και τι είδαν οι πελάτες
 • Τη συχνότητα
 • Για πόσο χρονικό διάστημα έμειναν στη σελίδα
 • Τις πωλήσεις
 • Τι περιεχόμενο έχει μεγαλύτερη απήχηση και τι όχι

Στρατηγικές Digital Marketing

Το Digital Marketing προσαρμόζεται στην κινητικότητα των καταναλωτών. Όπως κι εκείνοι χρησιμοποιούν πολλά ψηφιακά μέσα, βαριούνται εύκολα, κυνηγούν τις ευκαιρίες. Έτσι και το digital marketing καλείται να αλλάζει συνεχώς και να προσφέρει στον καταναλωτή αυτά που χρειάζεται.

 • Κινείται προς μια ψηφιακή, πελατοκεντρική στρατηγική μάρκετινγκ
 • Αξιοποιεί Data Analytics σε πραγματικό χρόνο
 • Επεξεργάζεται την γνώση των στοιχείων και των προτιμήσεων των καταναλωτών
 • Εξατομικεύει την εμπειρία του καταναλωτή στην εταιρεία
 • Διασυνδέει και χρησιμοποιεί την αλληλεπίδραση διαφόρων ψηφιακών μέσων

Digital marketing vs Παραδοσιακό

Το ψηφιακό μάρκετινγκ δεν είναι απλώς άλλο ένα κανάλι για διαφήμιση. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος να προσεγγίσεις πελατεία, προσαρμόζοντας την εταιρεία στις ανάγκες τους. Βασικές διαφορές είναι :

 • Το Digital Marketing επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δουν γρήγορα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Στο παραδοσιακό μάρκετινγκ, πρέπει να περιμένουμε για εβδομάδες ή μερικές φορές μήνες για να δούμε ένα αποτέλεσμα στην επιχείρηση.
 • Στο digital marketing χρησιμοποιούνται online κανάλια προώθησης, ή και προφίλ των social media
 • Στην ανάλυση που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση στις καμπάνιες που τρέχει. Το ψηφιακό μάρκετινγκ μετρά αποτελεσματικότητα, φαίνεται άμεσα τι λειτουργεί και τι όχι.
 • Το παραδοσιακό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί μέσα που δεν αγγίζουν τις νέες γενιές τόσο όπως διαφήμιση στην τηλεόραση, στην εφημερίδα,διαφημιστική πινακίδα στη στάση του λεωφορείου κτλ

Προβλήματα που δημιουργούνται σήμερα

Λόγω της εποχής και της εξάπλωσης του διαδικτύου όλοι έχουμε πρόσβαση στα σύγχρονα μέσα. Τα ψηφιακά κανάλια είναι σχετικά φθηνά, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Άρα προσιτά σε σχεδόν κάθε εταιρεία ή οργανισμό κάθε μεγέθους. Επομένως έχουμε και αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών. Δύσκολα το ενδιαφέρον τον καταναλωτών μονοπωλείται όταν υπάρχουν τόσες επιλογές. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, που καλούνται να λύσουν σήμερα οι data analysts είναι τεράστιος όγκος δεδομένων που λαμβάνουν.

Οι καταναλωτές αφήνουν πίσω τους ένα τεράστιο ίχνος δεδομένων σε ψηφιακά κανάλια. Καταντά δηλαδή εξαιρετικά δύσκολο για μια εταιρεία ή οργανισμό να μπορέσει να συλλέξει όλες αυτές τις πληροφορίες, καθώς και να αναλύσει σε real time ώστε να τη βοηθήσουν να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Κι εδώ πολύ σωστά ταιριάζει η φράση “ο χρόνος είναι χρήμα” καθώς όσο αργούν να αναλυθούν τα δεδομένα, τόσο περισσότεροι πελάτες χάνονται.

Συμβουλές για μια επιτυχημένη πορεία

 1. Βρείτε ένα συγκεκριμένο target group, προσδιορίστε λοιπόν σε τι κοινό απευθύνονται οι υπηρεσίες σας
 2. Διαβάστε και μάθετε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου target group
 3. Πολύ σημαντική είναι η γεωγραφική περιοχή των ανθρώπων που καλείτε πελάτες
 4. Ορίστε στατιστικά τις πωλήσεις σας και βάλτε έναν στόχο για την αύξηση τους
 5. Προσεγγίστε πρόσωπα για να ανάδειξη της εταιρείας, κυρίως στα social media
 6. Δημιουργία αισθητικά ωραίου αλλά και εύχρηστουweb site
 7. Διαγωνισμοί, εκπτώσεις ή σεμινάρια αν μιλάμε για άλλον τύπο επιχείρησης είναι απαραίτητα

Για περισσότερες και πιο διαδραστικές πληροφορίες κλικάρετε εδώ

Advertisements