Δένδιας: Ενέργειες για να μη δοθεί στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών προτρέπει τους ευρωπαίους ομολογους του να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα με ένα τουρκικό εμπάργκο.

Μετά την επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας προχώρησε σε νέο «διπλωματικό χτύπημα» προς την απέναντι πλευρά, ζητώντας εμπάργκο όπλων από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Με επιστολές στους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας η Αθήνα θέτει τους Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους και τους ζητά να ανασταλεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Οι επιστολές σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες για εμπάργκο όπλο


Τον Δεκέμβριο, ως καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν αλλάξει στάση, έθεσε ως χρονοδιάγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η οποία ουσιαστικά επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα που είχαν ήδη ληφθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020, εκφράζοντας την αποδοκιμασία της στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έθεσε και θέμα εμπάργκο όπλων καθώς –όπως είπε– κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Αγκυρας στη Συρία, «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους.

Εθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», είπε.
Συνεχίζοντας δε, πρόσθεσε πως «θύμισα επίσης ότι άλλες χώρες, που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι ΗΠΑ, πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία αγόρασε ένα οπλικό σύστημα από τη Ρωσία το οποίο θεωρούν οι ΗΠΑ ότι αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ».

Πηγή: tanea

Advertisements