COVID-19 και καρδιαγγειακό σύστημα
Η επιδημία της νόσου COVID-19, που προκλήθηκε από τον αναπνευστικό ιό Coronavirus-2 (SARS-CoV-2), οδήγησε σε αυξημένο αριθμό θανάτων παγκοσμίως.
Η νόσος COVID-19 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με οξεία αναπνευστική επιβάρυνση, ωστόσο οι επιπτώσεις της νόσου δεν παύουν να περιορίζονται στο αναπνευστικό με επέκταση και σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μέχρι τώρα δεδομένα αναδεικνύουν στο καρδιαγγειακό, είναι ένα από τα αμέσως επόμενα συστήματα στα οποία επεκτείνονται οι επιπλοκές της νόσου του SARS-CoV-2.
Πιο συγκεκριμένα, συχνά σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου παρατηρούνται άμεση και έμμεση μυοκαρδιακή βλάβη, απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας, μυοκαρδίτιδα, αρρυθμίες και αποσταθεροποίηση αθηρωματικής πλάκας ακόμη και σε ασθενείς χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (CVD), συμβάματα που συνδέονται με πτωχότερη πρόγνωση για τους ασθενείς αυτούς. Αναλυτικότερα, οι ασθενείς με COVID-19 και προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο φέρουν πολλαπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Πολλές είναι επίσης και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν σημειωθεί καρδιαγγειακά συμβάματα μετά το πέρας της νόσου και ανάρρωση του ασθενούς. Οι υπό έρευνα θεραπείες για το COVID-19 μπορεί να έχουν επίσης παρενέργειες βλάπτοντας το καρδιαγγειακό, γι αυτό η επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή από το θεράποντα ιατρό και πάντα εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Εξίσου συχνά είναι και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που σημειώνονται σε νοσούντες από COVID-19, καθώς η συστηματικής φλεγμονώδης διεργασία και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που επάγονται συχνά έπειτα από την λοίμωξη από τον ιό, μπορούν να οδηγήσουν σε μαζική και ακατάλληλη ενεργοποίηση του καταρράκτη πήξης. Πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρει ότι η ιογενής λοίμωξη COVID-19 επηρεάζει αρνητικά και τη σταθερότητα της αθηροσκληρωτικής πλάκας, προάγοντας την ταχεία ανάπτυξη της αθηροσκλήρωτικης και στεφανιαίας νόσου.
Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο, ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, ανεξάρτητα της βαρύτητας των συμπτωμάτων τους, να βρίσκονται σε συστηματική επικοινωνία με τον γιατρό και εν συνεχεία τον καρδιολόγο τους για άμεση ιατρική παρακολούθηση. Σημαντικό είναι επίσης η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες και τρόπο ζωής, υιοθετώντας την υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, ήπια άσκηση, και επαρκή ξεκούραση και σε ασθενείς με προυπάρχοντα καρδιαγγειακά νοσήματα συστηματική εργαστηριακή και κλινική παρακολούθηση από τον θεράποντα γιατρό τους, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της νόσου από COVID-19.
Λάμψας Σταμάτιος
Φοιτητής Ιατρικής Ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ
Ερευνητικός Συνεργάτης Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ