Αποφασίζει το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης εάν οι Ρώσοι προχώρησαν σε εγκλήματα πολέμου

ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις διατείνονται ότι η Μόσχα έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου – Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας, αποφασίστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί για το θέμα την Τετάρτη.

Πριν από μια βδομάδα, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα-Τόμας Γκρινφίλντ, δήλωσε στο BBC ότι το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε με άλλα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας για να ακτινογραφήσουμε τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί η Ρωσία σε βάρος των πολιτών της Ουκρανίας» επισήμανε, συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Πηγή: f-news.gr

Advertisements