Απέρριψαν την αίτηση του για πιστωτική κάρτα και ίδρυσε εταιρεία

Ο Ράσελ Κάμερ στην εταιρεία του, δίνει τη δυνατότητα συναλλαγών με το μοντέλο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα».

O Ράσελ Κάμερ εργαζόταν παλαιότερα στην Goldman Sachs στο Τόκιο και συγκεκριμένα στο τμήμα πιστωτικών καρτών της. Όταν όμως ο ίδιος προσπάθησε να λάβει πιστωτική κάρτα, το σχετικό αίτημά του δεν εγκρίθηκε. Οπότε, αποφάσισε να ιδρύσει μια νεοφυή εταιρεία στον κλάδο τού «αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά» και να προσφέρει εναλλακτική. Πάντως, η εμπειρία του δεν είναι σπάνια στην Ιαπωνία, διότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ιστορικό ως δανειολήπτες, οπότε δυσκολεύονται να αποκτήσουν πιστωτική κάρτα.

Ο Ράσελ Κάμερ συνέστησε την Paidy, εταιρεία με χρηματοδότες μεταξύ άλλων τον οίκο διαχείρισης κεφαλαίων του Τζορτζ Σόρος Soros Capital Management. Σε αυτό συμμετείχε και ο κολοσσός πιστωτικών καρτών της Visa.

Πρόκειται, δε, για μια νεοφυή επιχείρηση-μονόκερο, δηλαδή μία από τις λίγες της Ιαπωνίας που έχει αποτίμηση τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η Paidy θεωρείται μία από τις μεγάλες παίκτριες του κλάδου «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα», που γνωρίζει διεθνή άνθηση.

«Αποδείχθηκε πολύ δύσκολο να βγάλω την πρώτη μου πιστωτική κάρτα στην Ιαπωνία», λέει σήμερα ο 41χρονος Ράσελ Κάμερ και εκτελεστικός πρόεδρος της Paidy, σε ψηφιακή συνέντευξη. «Αποφασίσαμε στην εταιρεία να γίνουμε το αντίστοιχο της πιστωτικής κάρτας για όσους δεν μπορούν να έχουν μία».

Η λογική της καθυστέρησης στην πληρωμή είναι αυτή στην οποία βασίζεται το μοντέλο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Και έχει γίνει λόγω πανδημίας πολύ δημοφιλέστερο, αφού ευνοήθηκε ιδιαίτερα με τα μέτρα περιορισμού και την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Προβλέπει, δε, άτοκες δόσεις και έχει απήχηση ειδικά σε νεότερες ηλικίες.

Τον Αύγουστο η εταιρεία Square εξαγόρασε την αυστραλιανή εταιρεία του κλάδου Afterpay αντί 29 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα η Apple αναζητεί τρόπους να εγκαταστήσει ανάλογες υπηρεσίες στο πρόγραμμά της Apple Pay. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Goldman, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg News. Βέβαια, το εν λόγω μοντέλο έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών στη Βρετανία. Οι ίδιες επισημαίνουν ότι θα αρχίσουν να θέτουν περιορισμούς στον κλάδο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα». Και αυτό θα γίνει διότι παρακινεί τους ανθρώπους να ξοδεύουν υπεράνω των δυνατοτήτων τους.

Oι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η εταιρεία του Ράσελ Κάμερ δίνουν την επιλογή να επιμερίσει κανείς την πληρωμή σε ορισμένες άτοκες δόσεις. Το ίδιο κάνει και η Afterpay ή η άλλη ανταγωνίστρια, Klarna. Όπως όμως επεξηγεί ο κ. Κάμερ, στην περίπτωση της Ιαπωνίας υπάρχει διαφορά. Συχνά οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ρευστό ακόμα και για ψηφιακές αγορές με αντικαταβολή, φοβούμενοι τις διαδικτυακές απάτες. «Παραμένει πολύ έντονη η προτίμηση για ρευστό και οι μεγαλύτεροι έμποροι στην Ιαπωνία έχουν αντιληφθεί πως αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί», προσθέτει.

Η εταιρεία του λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε καταναλωτές και εμπόρους, πληρώνοντας εκ των προτέρων τους τελευταίους και εισπράττοντας ακολούθως από τους πρώτους τα χρήματα.

Μπορούν οι υπηρεσίες της Paidy να χρησιμοποιηθούν σε ψηφιακά εμπορικά κέντρα, όπως ο ιαπωνικός ιστότοπος της Amazon. Χρησιμοποιείται και για αγορές από την Apple στην Ιαπωνία. Τέλος, οι προμήθειες επί των συναλλαγών που καταβάλλουν οι έμποροι αποτελούν τον κύριο όγκο των εσόδων της Paidy. Ύστερα έπονται οι προμήθειες από τον διακανονισμό αποπληρωμής.

Advertisements