Ανεξέλεγκτες πυρκαγίες στις δυτικές ΗΠΑ-κατηγορείται πάροχος ηλεκτροδότησης

Περισσότερα από 4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης έχουν καταστραφεί από τις 80 συνολικά πυρκαγιές που μαίνονται στις ΗΠΑ. Οι περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι δυτικές ΗΠΑ, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθούν οι πυρκαγιές.

Πυρκαγιές στη δυτική ακτογραμμή ΗΠΑ και Καναδά

Οι πυροσβέστες ανησυχούν κυρίως για την Πυρκαγιά Τάμαρακ, η οποία επεκτάθηκε ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών χωριών να εκκενώσουν την ζώνη και για το κλείσιμο ενός μέρους του μονοπατιού πεζοπορίας Pacific Crest Trail.

Για ένατη συναπτή μέρα, περίπου 2.100 πυροσβέστες αγωνίζονται επίσης στο Όρεγκον να περιορίσουν την Πυρκαγιά Μπούτλεγκ, η έκταση της οποίας είναι ήδη μεγαλύτερη από ολόκληρη την πόλη του Λος Άντζελες. Οι πυροσβέστες εργάζονται “νυχθημερόν”, διαβεβαίωσε ο Τζόι Χέσελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των πυρκαγιών στη ζώνη.

«Η πυρκαγιά αυτή είναι πράγματι μάστιγα και προετοιμαζόμαστε για μια έντονη μάχη» τις προσεχείς ημέρες, σημείωσε ο Τζόι Χέσελ.

Οι προβλέψεις για θύελλες, σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο με ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, αναμένεται να καταστήσουν το έργο της πυρόσβεσης ακόμη πιο δύσκολο.

Στον Καναδά, η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπου 300 δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της. Στους κατοίκους περισσότερων από 2.500 σπιτιών, δόθηκε εντολή εκκένωσης. Επιπλέον έχει εκδοθεί συναγερμός για εκκένωση άλλων 15.500 κατοικιών, χωρίς ωστόσο προς το παρόν οι κάτοικοί τους να υποχρεούνται να τις εγκαταλείψουν. Το τελευταίο 48ωρο η επαρχία αυτή κατέγραψε 13 νέες πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά Ντίξι και η εταιρεία Pacific Gas and Electric (PG&E)

Για το ξέσπασμα μιας από τις πυρκαγιές, κατηγορείται ένας πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος της πολιτείας της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την εταιρεία Pacific Gas and Electric (PG&E) η οποία όπως φαίνεται από την προκαταρκτική έρευνα των αρμόδιων αρχών, ευθύνεται για την πρόκληση της πυρκαγιάς Ντίξι.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ομολογήσει την ενοχή της για την πρόκληση της πιο φονικής πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά η οποία συνέβη το 2018 στην μικρή πόλη Πάρανταϊζ, άφησε 86 νεκρούς στο πέρασμά της και οφειλόταν σε ελαττωματικές γραμμές ηλεκτοδότησης.

Η Pacific Gas and Electric (PG&E), η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι διαθέτει ξεπερασμένες εγκαταστάσεις ενώ παρουσιάζει επανειλημμένες ελλείψεις στην συντήρηση και την εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης. Θέτει έτσι αναμφίβολα σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια έχοντας ως μόνο μέλημά της τα κέρδη και τους μετόχους της.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές αρχές θέλουν πάση θυσία να προστατεύσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πολιτείας ώστε να μην βυθιστούν στο σκοτάδι εκατομμύρια άνθρωποι, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, όταν το δίκτυο δέχθηκε μεγάλες πιέσεις.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Advertisements