ΗΠΑ: Amy Coney Barrett η έκτη συντηρητική δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο;

H Amy Coney Barrett, δικαστής και προτεινόμενη από τον Trump ως αντικαταστάτρια της εκλιπούσας ‘προοδευτικής’, Ruth Bader Ginsburg στο Ανώτατο Δικαστήριο, βρίσκεται στο προσκήνιο σε ένα καλά ορχηστρωμένο παιχνίδι εξουσίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Σε πλειοψηφία βρίσκονται οι συντηρητικοί στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου μετρούν 5 δικαστές Thomas, Alito, Gorsuch, Kauvanaugh, και Robert Jr, σε αντίθεση, με τους 3 φιλελεύθερους Kagan, Breyer και Sotomayor.

Οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι η παρουσία της στο Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να θέσει σε τέλος το Obama Care πρόγραμμα, να τελματώσει θέματα ευαίσθητα στις ΗΠΑ όπως αυτό της δυνατότητας άμβλωσης καθώς και του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, μεταξύ άλλων.

Δεδομένου ότι το αξίωμα του Δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ισόβιο, η προσθήκη ενός ακόμη συντηρητικού δικαστή, ενέχει την πιθανότητα να εκτροχίσει την ιδεολογική ισορροπία προς έναν συντηρητικό προσανατολισμό.

Οι ερωτήσεις που της τέθηκαν και η επιτηδευμένη αποφυγή απάντησης τους

Η Amy Coney Barrett απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα σε καίρια ερωτήματα όπως αυτό του αν όντως υφίσταται κλιματική αλλαγή, αν ο Πρόεδρος έχει το δικαιώμα να χορηγήσει στον ίδιο του τον εαυτό το δικαίωμα της προεδρικής χάριτος, αν είναι θεμιτός ο αποχωρισμός παιδιών από τους γονείς τους ώστε να παρακαμθεί η παράνομη μετανάστευση.

Επιπλέον, προσπάθησε να μην εκφράσει γνώμη για το αν ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει τις εκλογές μονομερώς.

Ενώ εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την αδιαμφησβήτητη αποδοχή του νομικού προηγουμένου από ιστορικές αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως αυτή της Roe v. Wade.

Οι γρήγορες ενέργειες των Ρεπουμπλικανών να την καθιερώσουν άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Mitch McConnell, αρχηγός της Πλειοψηφίας της Γερουσίας, γνωστοποιεί ότι οι ψήφοι για την επιβεβαιώση της υποψηφιότητας της Amy Coney Barrett για το δικαστικό αξίωμα στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν ήδη συγκεντρωθεί για τις 22 Οκτωβρίου όπου θα διεξαχθεί η Δικαστική Επιτροπή.

Εκτιμά ότι στις 23 Οκτωβρίου θα φέρει την υποψηφιότητα της στην Γερουσία έτσι ώστε στις 3 Νοεμβρίου να έχει ήδη λάβει το χρίσμα.

Η αποδοχή της είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη.

Ο Trump, άλλωστε, πίεζε εδώ και καιρό για αυτή την τροπή, καθώς υπολογίζει στην Αmy Coney Barrett για την επίλυση τυχόν εκλογικού κωλύματος που μπορεί να προκύψει.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από bbc nytimes και cnbc

Advertisements