Αυτοεκτίμηση! Το βλέμμα 👀 που ρίχνει ο άνθρωπος στον εαυτό του κάθε φορά που τον θέλει σύμμαχό του!

Ο όρος αυτοεκτίμηση, αφορά σε μια “ελκυστική” ψυχολογική έννοια! Αφορά δηλαδή την κατευθυντήρια γραμμή που θα μας δείξει το κατά πόσο εκτιμούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, τις αντιλήψεις που έχουμε για το ποιοι πραγματικά είμαστε, και για το τι τελικά είμαστε ικανοί να κάνουμε!

Η αυτοεκτίμηση ξεκινά ν’ αναπτύσσεται από τη βρεφική μας ακόμη ηλικία, μέσα από τις σχέσεις που υπάρχουν στην ίδια μας την οικογένεια. Η μετέπειτα πορεία μας, η συναναστροφή μας δηλαδή αρχικά με τους συμμαθητές μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας μετέπειτα και η αντιμετώπισή μας από το κοινωνικό σύνολο, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη της. Γι’ αυτό και η αυτοεκτίμηση αφορά την πίστη…κι όχι την ικανότητα!!!

Έτσι, η αυτοεκτίμηση χωρίζεται σε 2 τύπους:

 1. Στους ανθρώπους με “υγιές” επίπεδο αυτοεκτίμησης (υψηλή αυτοεκτίμηση), όπου:
 • Υποστηρίζουν τις επιλογές τους κι έχουν το θάρρος της γνώμης τους
 • Δεν φοβούνται την αποτυχία και διδάσκονται από αυτήν
 • Τολμούν να πρωτοπορήσουν αφού αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους
 • Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, κι αντιλαμβάνονται την κριτική ως ευκαιρία βελτίωσης
 • Διεκδικούν την ευτυχία τους, και δεν “ενοχοποιούν” άλλους παράγοντες που τους εμποδίζουν να πετύχουν

Και

2. Στους ανθρώπους που εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπου:

 • Θεωρούν τον εαυτό τους χειρότερο από τους άλλους, κι εστιάζουν μονάχα στα αρνητικά τους χαρακτηριστικά
 • Αναζητούν την επιβράβευση τρίτων προκειμένου να αισθανθούν ικανοποίηση
 • Δυσκολεύονται να ξεπεράσουν έναν αρνητικό σχολιασμό
 • Προτιμούν να μην εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις και συναισθήματα, για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τους άλλους
 • Δυσκολεύονται να εκφράσουν τη λέξη ΟΧΙ
 • Προσπαθούν συνεχώς να ευχαριστήσουν τους άλλους, αφού μέσω της αναγνώρισής τους από τρίτους, αισθάνονται ότι αξίζουν

Πως λοιπόν μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας;

Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε να εκτιμάμε τον εαυτό μας! Ποτέ δεν είναι αργά να δώσουμε στον εαυτό μας την αξία που του πρέπει ώστε να έχουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή! Γι’ αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να “τιμωρούμε” τον εαυτό μας επειδή κάναμε ένα λάθος! Πρέπει να σταματήσουμε να τον συγκρίνουμε με τους άλλους! Πρέπει να ξεκινήσουμε να προσπαθούμε για την πρόοδο κι όχι για την τελειότητα! Πρέπει να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε έστω κι από λίγο καθημερινώς, διότι τα οφέλη της άσκησης, είναι αδιαμφισβήτητα! Πρέπει να εστιάζουμε στις θετικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε και που δεν εξαρτώνται από κανέναν άλλον για έγκριση ή υποστήριξη! Πρέπει με λίγα λόγια, να ανακαλύψουμε τις ικανότητές μας, τα ταλέντα μας και τα ίδια μας τα συναισθήματα!

Είναι βασικό να πιστέψουμε ότι αξίζουμε την ευτυχία μας, κι αν έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με λάθη που έχουμε κάνει (γιατί όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη!!!), σημασία θα έχει να βρούμε το θετικό που θα αποκομίσουμε από το κάθε λάθος. Αντιθέτως, δεν είναι θεμιτό να “αποδοκιμάζουμε” τον εαυτό μας και να τον “γεμίζουμε” με αρνητικές σκέψεις νιώθοντας ενοχές.

Όταν καταλάβουμε ότι η αυτοεκτίμηση είναι “συνώνυμο” της εμπιστοσύνης ως προς τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε λοιπόν, θα έχουμε κατανοήσει πως ο ίδιος μας ο εαυτός, “απαιτεί” αποδοχή και πάνω απ’ όλα ΣΕΒΑΣΜΟ! Εξάλλου, το “προσωπείο” µε το οποίο καλύπτουµε τη “γύµνια µας”, άλλοι το ονοµάζουν δυνατότητα, κι άλλοι το αποκαλούν ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ!

Advertisements