Αφγανιστάν: Γυναίκες δικαστές καταδιώκονται από πρώην κρατούμενους


Οι πλέον ελεύθεροι από τους Ταλιμπάν ,κρατούμενοι των φυλακών, καταδιώκουν τις γυναίκες δικαστές, οι οποίες τους είχαν στείλει στη φυλακή.

Φοβούνται πλέον για τη ζωή τους οι 250 γυναίκες δικαστές που ζουν στο Αφγανιστάν, από όσους καταδίκασαν με ποινή φυλάκισης. Και αυτό επείδη οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πρόσφατα κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, αποφάσισαν να αφήσουν ελέυθερους όλους τους κρατούμενους στη χώρα.

Τις περασμένες εβδομάδες κάποιες γυναίκες δικαστές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα. Οι περισσότερες όμως, παρέμειναν και προσπαθούν ακόμη να την εγκαταλείψουν. Δικαστές και ακτιβιστές εργάζονται νυχθημερόν προς αυτό τον σκοπό.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο μήνα καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους, είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να ασκούν τα περισσότερα επαγγέλματα όταν ήταν στην εξουσία και πάλι πριν από 20 χρόνια. Έχουν πει ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες.

Οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης είναι ήδη στόχοι. Τον Ιανουάριο δολοφονήθηκαν με σφαίρες δύο γυναίκες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τώρα οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει κρατούμενους σε όλη τη χώρα. Το γεγονός το οποίο «στ’ αλήθεια θέτει τις ζωές των γυναικών δικαστών σε κίνδυνο», δήλωσε μια υψηλόβαθμη αφγανή δικαστής, η οποία διέφυγε στην Ευρώπη. Η ίδια παρόλα αυτά δεν αποκάλυψε σε ποια χώρα.

Στην Καμπούλ, «τέσσερα ή πέντε μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μου και ρώτησαν: ‘Πού είναι αυτή η δικαστής; Ήταν άτομα που είχα στείλει στη φυλακή», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η γυναίκα αυτή είναι μεταξύ των λίγων εκείνων Αφγανών γυναικών που τις τελευταίες εβδομάδες κατάφεραν να εγκαταλείψουν την χώρα με τη βοήθεια εθελοντών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ξένων συναδέλφων τους στην Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών.

Έκτοτε, βρίσκεται σε επαφή με συναδέλφους στην πατρίδα της: «Τα μηνύματά τους είναι φόβου και απόλυτου τρόμου. Μου λένε ότι αν δεν τις διασώσουν, οι ζωές τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο».

Πέραν των δικαστών, υπάρχουν περίπου χίλιες άλλες γυναίκες, υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές επίσης κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, λέει η Χόρια Μοσαντίκ, μια αφγανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι που έχουν απελευθερωθεί «τηλεφωνούν απειλώντας τις ζωές των γυναικών δικαστών, των γυναικών εισαγγελέων και των γυναικών αξιωματικών της αστυνομίας λέγοντάς τους ‘θα σας κυνηγήσουμε’», λέει η ίδια.

Advertisements