50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”

Με 50 νέες κλινικές, προσπαθεί το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας, να “πολεμήσει” τον κορωνοιό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες είπε: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι, το σύστημα υγείας θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις», ο οποίος βρισκόταν στα εγκαίνια των κλινών που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που γίνεται ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες του ΕΣΥ στον τομέα της εντατικής θεραπείας.

ο Πρωθυπουργός επίσης ανέφερε ότι με την συνδρομής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και άλλων δωρητών που προσπαθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό εντατικών κλινών οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη αντιμετώπισης της COVID-19 και μετά θα είναι στη διάθεση του συστήματος υγείας, για να τελειώσει το φαινόμενο των πολιτικών παρεμβάσεων για να βρεθεί θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επίσης ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι με την αναβάθμιση του συστήματος υγείας θα γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις “όπου και όσες χρειάζονται”.

Με τις νέες κλίνες στο “Σωτηρία”, πλέον τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής διαθέτουν 377 κλίνες για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Πανελλαδικά οι κλίνες εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον 820, στις οποίες έχουν προστεθεί αυτή τη δύσκολη περίοδο 32 κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων και 139 ιδιωτικών.

Πέρα από τις 50 νέες κλίνες του Σωτηρία, το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας επιτροπής είναι να αναπτυχθούν έως το τέλος του έτους επιπλέον 218 κλίνες εντατικής και 62 κλίνες αυξημένης φροντίδας. Η πλειονότητα αυτών αφορά σε δωρεές (155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, 12 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Κρατικό Νίκαιας από δωρεές των Αγγελική Φράγκου, Βαγγέλη Μαρινάκη και ΙΟΝ, και 5 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» από δωρεά του Ταουφίκ Χούρι), ωστόσο θα ενεργοποιηθούν σύντομα και κλίνες που ήταν κλειστές επί χρόνια (20 κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ εντός Αττικής και 47 εκτός Αττικής).

Για τη στελέχωση των μονάδων είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη 200 μόνιμων γιατρών και οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «σε συνέχεια των 6.500 επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που έχουν μπει στο σύστημα υγείας αυτούς τους λίγους μήνες, προχωρούν οι διαδικασίες για τις κρίσεις για το μόνιμο προσωπικό στις ΜΕΘ». Σύμφωνα με τον υπουργό, για το προσωπικό θα υπάρξει πενταετής εκπαίδευση βάσει προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Πηγή: kathimerini.gr

Advertisements