28 Οκτωβρίου: Η εθνική εορτή-σύμβολο της ηρωικής αντίστασης των ‘αδύναμων’
Ο συμβολισμός της εορτής αποκρυσταλλώνεται μέσα από τα λόγια των επιφανών ανδρών, από τις θυσίες των καθημερινών πολιτών, από τις εξελίξεις μετά τον Β Παγκόσμιο με αποκορύφωμα την λύση της αποικιοκρατίας και τον αγώνα των Civil Rights των έγχρωμων στις ΗΠΑ.
Από την Συντακτική Ομάδα του eVoreia
Το Χρονικό πριν το ιταλικό τελεσίγραφο, το συμβατικό πλαίσιο της εποχής και η αλλαγή σχεδίων του Χίτλερ
Η Ιταλία είχε δώσει ψήγματα της επεκτατικής της διάθεσης ήδη από την ένωση Ιταλίας- Αλβανίας το 1923, με αδιαμφισβήτητο αποκορύφωμα τον πόλεμο στην Αιθιοπία του 1935.
Την άνοιξη του 1939, η Ιταλία προτείνει στην Ελλάδα ανανέωση ή αντικατάσταση του Ελληνοϊταλικού Συμφώνου του 1928.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Μουσολίνι εκφράζει την επιθυμία του το Σύμφωνο να εμπλουτισθεί με την διαβεβαίωση, μεταξύ άλλων, ότι αν η Ιταλία εμπλακεί στον πόλεμο, δε θα επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας.
Ο Μεταξάς ζητά από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Σιμόπουλο, να μεταβιβάσει τις ιταλικές προτάσεις στην βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, παραμένει ακλόνητη στην βούληση της για μια ουδέτερη Ελλάδα.
Στις 9 Οκτωβρίου 1939, ενώ ο πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει , συνάπτεται εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα οφείλει να περιορίσει τις εξαγωγές της στην Γερμανία αλλά και να κατασκοπεύει τις εξαγωγές στην Γερμανία και να δρα ως πληροφοριοδότης της Αγγλίας.
Τον Ιανουάριο του 1940, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο προβαίνουν στην σύναψη δύο εμπορικών συμφωνιών στο Λονδίνο , σύμφωνα με τις οποίες ελληνικά πλοία θα περνούσαν στα χέρια των Άγγλων.
Η εξάρτηση της Ελλάδας από την Αγγλία είναι πλέον προφανής.
Η Γερμανία αντιδρά με μια ελληνογερμανική συμμαχία στις 20 Σεπτεμβρίου 1940.
Η Ελλάδα διαβεβαιώνει τους Βρετανούς ότι αυτή η εξέλιξη δε θα επηρεάσει το status των Άγγλο ελληνικών συμφωνιών. Κάτι το οποίο και τήρησε.
Με την κήρυξη του πολέμου, ο Mουσολίνι, που επεδίωκε να πετύχει τις γρήγορες κι ολοκληρωτικές νίκες πολέμου blietzkrieg του Χίτλερ και να πραγματοποιήσει το όραμα της mare nostrum στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μοιραία δίνει ultimatum στην Ελλάδα για παράδοση ή πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι τους πρώτους μήνες του πολέμου, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος δε βρίσκονταν στο στόχαστρο του Χιτλερ.
Συγκεκριμένα, ο Χίτλερ είχε διαβεβαιώσει τον Τσιάνο, Υπουργό εξωτερικών της Ιταλίας, ότι η Μεσόγειος κατείχε ενδιαφέρον μόνο για την Ιταλία.
Βέβαια, αυτή η διαβεβαίωση ανατρέπεται στις 13 Δεκεμβρίου του 1940, αφού έχει ήδη ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, με την υπογραφή του σχεδίου ‘Μαρίτα’ που προβλέπει εισβολή στα Βαλκάνια.
Οι Βούλγαροι προστίθενται στην πλευρά των φίλιων δυνάμεων του Άξονα.

Το ultimatum του Μουσολίνι
Στις 3 τα χαράματα ο Ιωάννης Μεταξάς συναντά τον Ιταλό πρέσβη ο οποίος ζητά γη και ύδωρ υπό την απειλή μιας επικείμενης επίθεσης στις 6 το πρωί από τις ιταλικές δυνάμεις
Ο Μεταξάς αν και θαυμαστής του Μουσολίνι και του Χιτλερ, δίνει την ηρωική απάντηση, ‘όχι’.
Η κήρυξη του πολέμου είναι γεγονός.
‘’Ας αποδείξουμε ότι είμαστε πράγματι άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας που μας εξασφάλισαν. Όλο το έθνος ας ξεσηκωθεί σύσσωμο …Ο αγώνας είναι για τη ελευθερία και την τιμή μας’’
Με αυτά τα λόγια απευθύνεται στους Έλληνες τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτώβρη.
Η Ελλάδα που μέχρι πρότινος αποτελούσε δύναμη ουδέτερη ,όπως επιθυμούσε άλλωστε η Βρετανία, εμπλέκεται στον Β Παγκόσμιο πόλεμο .
Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει.
Η ηρωική αντίσταση της Ελλάδας ως σύμβολο ες αεί της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης των λαών
Η ελληνική αντίσταση ξεκίνησε με το «όχι» του Μεταξά και συνεχίστηκε με τις θυσίες και τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στον ιταλικό, γερμανικό και βουλγαρικό ζυγό.
Η μάχη της Κρήτης όπου οι ντόπιοι πήραν τα όπλα για την υπεράσπιση της πατρίδας , η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η εξέγερση της Δράμας, το κατέβασμα της γερμανικής και βουλγαρικής σημαίας από τους Έλληνες αγωνιστές Γλέζο , Σάντα και Καζάνα και Αστεριάδη αντίστοιχα, συνιστούν μερικές από τις θαρραλέες πράξεις που έλαβαν χώρα κατά την κατοχή.

Απεικόνιση της μάχης της Κρήτης

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Βούλγαροι στρατιώτες με κεφάλια Ελλήνων -Εξέγερση Δράμας
Δυτικοί και Σοβιετικοί εξύμνησαν την ελληνική αντίσταση και συμβολή στην κρίσιμη καθυστέρηση των χιτλερικών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα την αρχή του τέλους για τους ναζί με την μάχη της Μόσχας.
Ο Ρούζβελτ εκφράζοντας την συγκίνηση του αναφέρει ‘‘Όταν όλος ο κόσμος είχε απωλέσει κάθε ελπίδα , ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει την ισχύ του γερμανικού τέρατος εγείροντας ενάντια του το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας .’’
Eνώ, ο Τσώρτσιλ προσθέτει την περίφημη ρήση ‘’οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες’’ και υπογραμμίζει ότι η τύχη του πολέμου θα ήταν αβέβαιη χωρίς την αποφασιστική συνδρομή των Ελλήνων.

Ποια είναι η σημασία της 28ης Οκτωβρίου σήμερα;
Η σημασία της 28ης Οκτωβρίου σήμερα για τους Έλληνες έγκειται ακριβώς στην ελπιδοφόρα φύση της για το underdog όπως θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες, για τον μικρό και αδύναμο ‘παίκτη’.
Η στάση των Ελλήνων απέναντι στις αντιξοότητες και τη δίνη του πολέμου αποτελεί ένα καθολικό μήνυμα αντίστασης στις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών και κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών και των εθνών.
Η ελευθερία , η αυτοδιάθεση, η κυριαρχία, η ασφάλεια και ειρήνη δεν συνιστούν μια πραγματικότητα δεδομένη και εξασφαλισμένη.
Εύστοχα αναρωτιούνται πολλοί ποια θα μπορούσε να ήταν η τροπή των πραγμάτων, αν η Γαλλία και η Μ. Βρετανία είχαν δράσει διαφορετικά κατά την Συμφωνία του Μονάχου.
Η πολιτική κατευνασμού , άλλωστε, το μόνο που φαίνεται να κατάφερε ήταν να κερδίσει χρόνο για τον τότε απροετοίμαστο Χίτλερ .
Η σιωπή και ανοχή της διεθνούς κοινότητας προς τις ηγεμονικές διαθέσεις της Ιταλίας και Γερμανίας ήταν ένα από τα πρωταρχικά γεγονότα που οδήγησαν στην 28 Οκτωβρίου.
Αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε εν ολίγοις και με απλουστευτική διάθεση, τα μαθήματα που μας δίνει στο δύσκολο σήμερα της πανδημίας και του τουρκικού ρεβιζιονισμού, η εθνική εορτή της 28ης, θα γινόταν σαφές ότι:
Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να δρούμε αποφασιστικά ενάντια στις επεκτατικές και κακόβουλες προθέσεις για να προβάλλουμε αποφασιστικό πλήγμα στον ίδιο τον δομικό πυρήνα τους.
Οφείλουμε να καταβάλλουμε ηρωικές προσπάθειες στην καθημερινότητα μας, να μαχόμαστε σαν Έλληνες, σύμφωνα με τα λόγια του Τσώρτσιλ, παρά τις αντιξοότητες και τις πιθανότητες εναντίον μας.