216.000 παιδιά έχουν κακοποιηθεί από ιερείς στη Γαλλία, από το 1950

Συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψε το πρωί της Τρίτης, ο υπεύθυνος της έρευνας για κακοποιήσεις από ιερείς στη Γαλλία. Ο Jean-Marc Sauve παρουσίασε την έκθεση που αποτελεί προϊόν τριετούς έρευνας και εκεί καταγράφονται 216.000 περιστατικά κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα άτομα που έπεσαν θύματα επιθέσεων λαϊκών που εργάζονταν στους θεσμούς της Εκκλησίας (εκπαιδευτικών, επιτηρητών, στελεχών οργανώσεων νεολαίας…) ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στις 330.000, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Jean-Marc Sauve, κατά την ανακοίνωση των πορισμάτων της έρευνας. Καταδίκασε επίσης τη συμπεριφορά ανώτατων στελεχών της εκκλησίας και χαρακτήρισε τον οργανισμό δυσλειτουργικό.

Η έρευνα βασίστηκε σε αρχεία δικαστικά, αστυνομικά αλλά και της εκκλησίας, ενώ συμπεριλαμβάνονται και συνεντεύξεις με θύματα. Περίπου 3.200 ιερείς εμπλέκονται στις υποθέσεις από τους 115.000 της Γαλλίας.

Οι περισσότερες υποθέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν δικαστικά γιατί αφορούν αδικήματα που έχουν παραγραφεί. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτημα της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας το 2018 μετά από μία σειρά σκανδάλων σε άλλες χώρες.

Ένα από τα θύματα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως σημείο αλλαγής στην ιστορία της χώρας.

Ντροπή για την Καθολική Εκκλησία

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ντροπή» του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη, μετά την δημοσίευση της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας.

«Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της».

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ο Πάπας κάλεσε τους γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

Πηγή: sport-fm.gr, CNNGREECE

Advertisements