Φόβοι για διασπορά κορωνοϊού τον χειμώνα – Οι περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο

Συνεχίζει να εξαπλώνεται ο κοροναϊός στη χώρα και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε νέο πονοκέφαλο καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο φόβος εισόδου περισσότερων περιοχών στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας είναι πλέον έντονος.

Προς το παρόν στο επίπεδο αυτό βρίσκεται μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, γι’ αυτό και από την Παρασκευή βρίσκεται σε καθεστώς lockdown με τους πολίτες να υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Και δεν είναι μόνο τα τοπικά lockdown που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές αλλά είναι και ο χειμώνας καθώς παραμένει άγνωστο και τι θα γίνει με το εμβόλιο αλλά και αν θα υπάρχει δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Το κρύο, λοιπόν, είναι αυτό που ανησυχεί τις αρχές καθώς όταν έρθει το κρύο ο κόσμος θα κλειστεί μέσα σε κλειστούς χώρους γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του κοροναϊού.

Άλλον έναν προβληματισμό που έχουν οι ειδικοί επιστήμονες αφορά στο «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης. Το πρόβλημα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο βέβαια, καθώς φέτος θα συνυπάρχει ο ιός της γρίπης αλλά και ο κοροναϊός.

Το γεγονός αυτό προκαλεί φόβους καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίζουν τα περιστατικά των δύο ιών, δεδομένου ότι οι δύο ιοί προκαλούν περίπου τα ίδια συμπτώματα.

Ο κοροναϊός και η «μάχη» της χώρας

Την ίδια στιγμή, στην τεράστια μάχη που δίνει η χώρα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σχολιάζοντας την μερική σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική είπε ότι είναι εύθραυστη.

«Προφανώς, όσο δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες και προχωράμε προς τον χειμώνα, άρα όσο οι πολίτες μας κλείνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, που ο συγχρωτισμός μεγαλώνει, δυσκολεύουν οι συνθήκες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Για αυτό, είπε μιλώντας στο Open, η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μη μπούμε στον χειμώνα με κακά επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπω αυτήν τη στιγμή μία μερική σταθεροποίηση στην Αττική. Όμως, έχει δίκιο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που είπε ότι είναι εύθραυστη, που σημαίνει ότι έγκειται στη συμπεριφορά του καθενός μας το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο λεκανοπέδιο.

O νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο χάρτη με το επιδημιoλογικό φορτίου του κοροναϊού αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Πηγή: In.gr

Advertisements