ΥΕΘΑ: Εγκαινιάστηκε Πτέρυγα ΜΕΘ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, εγκαινίασε τη νέα Πτέρυγα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο 251 ΓΝΑ (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας), ενώ παράλληλα έστειλε το δικό του μήνυμα σχετικά με την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΥΕΘΑ σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι: «Με γνώμονα την υγεία και την περίθαλψη εγκαινίασα σήμερα τη νέα Πτέρυγα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσηλευτικού ιδρύματος 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας» ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σχολίασε την πορεία των εμβολιασμών προτρέποντας για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ενώ σημειώνεται πως στην Πτέρυγα πραγματοποιήθηκαν ευρύτατες εργασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, διαμορφώθηκαν εννέα κλίνες ΜΕΘ, καθώς και τρεις αρνητικής πίεσης.

Ο ΥΕΘΑ απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι ευτυχής εξέλιξη να παρευρίσκομαι κι εγώ εδώ για τα εγκαίνια μιας αναβαθμισμένης δυνατότητας στη συνολική υποδομή ενός Νοσοκομείου και ειδικά του συγκεκριμένου. Οι εννέα συν τρεις ανακαινισμένες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προφανώς, αποτελούν μΙα σημαντικότατη προσθήκη στις δυνατότητες του 251 ΓΝΑ.

Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης στον αγώνα κατά της πανδημίας κι ανέλαβε βάρος, μεγαλύτερο απ’ αυτό που τού αναλογούσε όταν κλήθηκε να μετατραπεί σε μονάδα εφημερίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Προσωπικό και η Διοίκηση ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Με μικρές δυνατότητες, λόγω της περιορισμένης διάθεσης Προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και της επιπλέον πίεσης που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει από την ένταξη των μέσων του ΕΣΥ, για να μην πω και στην αλλαγή υποδείγματος, αφού άλλη είναι η αρχιτεκτονική ενός Στρατιωτικού Νοσοκομείου και άλλη η αρχιτεκτονική μιας μονάδας που έχει ενταχθεί στις δομές του ΕΣΥ, ανταποκρίθηκε πλήρως. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να δώσουμε τα εύσημα στο Προσωπικό για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε στην εθνική προσπάθεια και ανταπεξήλθε στο επιπλέον δύσκολο φορτίο. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι, καθώς και οι συντελεστές του έργου κατασκευής των κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που προστίθενται στις δυνατότητες.

Αυτή εδώ η πρόσθεση θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν υπενθύμιση. Ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει περάσει ακόμα. Αντιθέτως είναι εδώ και εξελίσσεται. Εάν δεν τον αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που έχουμε, θα ξαναβρεθούμε σε αλλά κύματα, όπως είναι το τέταρτο, που θα έρθουν να πλήξουν τη χώρα και τον πληθυσμό με μαθηματική βεβαιότητα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

ΜΕΘ

Επομένως, «χτυπάω ξύλο» να μη χρειαστεί, αυτές οι κλίνες ΜΕΘ να φιλοξενήσουν ασθενείς “Covid” που προέρχονται από ένα νέο κύμα. Στα προηγούμενα κύματα δεν είχαμε το «όπλο» που σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση, δηλαδή το εμβόλιο. Όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι πρέπει να κάνουμε ως προς αυτό».

Το σχόλιο ΥΕΘΑ για τους εμβολιασμούς

«Επιτρέψτε μου να κάνω κι ένα ακόμα σχόλιο: Προστιθέμενες και ανακαινισμένες κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ των νοσοκομείων με ανεμβολίαστο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένα βήμα μπρος κι ένα βήμα πίσω ταυτοχρόνως. Δεν κάνουμε και πολλά πράγματα προσθέτοντας ΜΕΘ οι οποίες πιθανότατα να φιλοξενήσουν -αν ὅ μη γένοιτο- ανθρώπους που θα πληγούν επειδή δεν χρησιμοποίησαν το «όπλο» που δεν είχαν την πρώτη φορά. Τώρα το έχουν και για διάφορους λόγους κάνουν την επιλογή να μην το χρησιμοποιήσουν. Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι. Ας αναλογιστούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας.

Πέρασα μία εβδομάδα δραστηριότητας εκτός Αθηνών, σε πληθώρα εκδηλώσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Οφείλω να παρατηρήσω ότι υπάρχει σχετική χαλαρότητα, ενώ ο κίνδυνος παραμένει. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και καθένας να κάνει την προσπάθειά του έναντι του κοινωνικού συνόλου, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος.

Είπαμε, το 251 είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και ανταπεξήλθε πραγματικά. Ανταπεξήλθε μέσα σε δύσκολες συνθήκες γιατί δεν είχε το Προσωπικό που έπρεπε ώστε να αντιμετωπίσει την επιπλέον πίεση, πλην όμως τα κατάφερε. Αυτό σημαίνει ότι το Προσωπικό έχει ποιότητα, η Διοίκηση έχει ποιότητα κι όταν γίνεται καλή χρήση αυτής της ποιότητας με επαγγελματισμό και υψηλό φρόνημα, προκύπτουν τα αποτελέσματα.

Πρέπει να δοθούν τα εύσημα σε αυτούς που επέτυχαν αυτά τα αποτελέσματα, δηλαδή σε όλους εσάς. Στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και βέβαια στη Διοίκηση.

ΜΕΘ

Εύχομαι πραγματικά να μην έρθουμε σε καταστάσεις να αναλάβει, είτε το ΓΝΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, επιπλέον πίεση που θα προκύψει. Θεωρώ ότι σε μεγάλο ποσοστό, αυτό είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας από εμάς.

Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει εξαρχής, να υπηρετούμε αυτήν την δισυπόστατη κατεύθυνση: Αφενός να εργαζόμαστε για να ενισχύουμε τις υποδομές σε όλα τα επίπεδα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ασφαλώς και σε υγειονομικό επίπεδο. Αφετέρου όσο μπορούμε να μεριμνούμε για το Προσωπικό. Εξάλλου αυτές οι επιπλέον δυνατότητες έχουν ως τελικό αποδέκτη, χρήστη, δικαιούχο, ωφελούμενο, το Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ευχαριστούμε εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου για την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είθε αυτές οι κλίνες στην ανακαινισμένη ΜΕΘ να μην χρησιμοποιηθούν για να περιθάλψουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να πάρουν τα μέτρα για να μη βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση, αλλά από δική τους επιλογή δεν το κάνουν.

Συγχαρητήρια πάλι σε όλους τους συντελεστές».

Advertisements