Το σημείο της Αθήνας που κάποτε λεγόταν Αλώνια

Η Παλιά Αθήνα και οι γειτονιές της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνήθως κρύβουν ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αυτό φαίνεται συχνά και από τα διάφορα ονόματα περιοχών και δρόμων τα οποία επίσης μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια και τους αιώνες. 

Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποιο σημείο της Αθήνας λεγόταν κάποτε Αλώνια; Σίγουρα έχεις περάσει και περπατήσει πολλές φορές εκεί αλλά δεν το γνωρίζεις. Ο λόγος για το Θησείο. Και συγκεκριμένα την πλατεία στο Θησείο. Ένα μέρος με τη δική του ιστορία που έχει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον. Και κάθε φορά που θα κάνεις βόλτα εκεί, μπορείς να θυμάσαι κάποιες από τις άγνωστες πτυχές του.

Θησείο: Το σημείο της Αθήνας που κάποτε λεγόταν Αλώνια

Το Θησείο, λοιπόν, ακόμη και μέχρι τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Αθήνας το αποκαλούσαν Αλώνια. Ήταν τότε ξεκίνησε να οργανώνεται η ρυμοτομία της Αθήνας και παράλληλα άρχισε να εκπονείται το πρώτο σχέδιο πόλης, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Γιατί όμως ονομαζόταν Αλώνια. Στην πραγματικότητα κάποτε εκεί που βρίσκεται σήμερα η πλατεία του Θησείου, υπήρχαν όντως αλώνια στην πλατεία έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού. Αυτά τα αλώνια, μάλιστα σημειώνονται στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ.

Πέρασαν τα χρόνια και η όψη της περιοχής στο κέντρο της Αθήνας άλλαξε, όπως συνέβη και με τις περισσότερες περιοχές της Αθήνας. Πώς γιατί, όμως, μετονομάστηκε σε Θησείο αυτή η περιοχή; Το Θησείο, στην πραγματικότητα, πήρε το όνομα του από ένα λάθος. Στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα στον λόφο της αρχαίας αγοράς βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ο οποίος έχει ανάγλυφες παραστάσεις στις μετώπες του. Αρχικά η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι σε αυτές μετώπες αναπαρίσταντο άθλοι του Θησέα. Η περιοχή λοιπόν με αυτό τον τρόπο συσχετίστηκε με τον μυθικό ήρωα και πήρε το όνομά του. Αργότερα, οι έρευνες των αρχαιολόγων απέδειξαν πως η ερμηνεία ήταν λάθος, αλλά το όνομα διατηρήθηκε.

Το Θησείο σήμερα

Η εικόνα του Θησείου σήμερα δε θυμίζει κάτι από το παρελθόν και είναι λογικό γιατί τα αλώνια έχουν αντικατασταθεί με πεζόδρομους, πλατείες αλλά και κτήρια. Παραμένει ωστόσο μια ατμοσφαρική περιοχή στη σκιά της Ακρόπολης. Και αυτό είναι κάτι που αποπνέεται όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου. Περπατώντας στο Θησείο νιώθεις μια παράξενη αύρα, φερμένη από άλλους αιώνες. Και αυτό είναι κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στην Αθήνα. Γι’ αυτό είναι τόσοι πολλοί αυτοί που αγαπούν το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Θησείο. Σου κλέβει σίγουρα την καρδιά από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί… και για πάντα

Πηγή: ExploringGreecetv.gr

Advertisements
Advertisements