Τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους, στα οποία προχωράει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις ομάδες που θα πληγούν.

Χαρακτηριστικά o κ.Μητσοτάκης είπε:

Πρώτον, όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για τον Νοέμβριο θα πάρουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο -στις αρχές Δεκεμβρίου- 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ που ήταν το επίδομα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο πέραν του δώρου Χριστουγέννων, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τρίτον, θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 130.000.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων Σταϊκούρα

Τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη κατά της πανδημίας, κατά μ.ο. ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6%.

Τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αναλογικά κάλυψη μισθού. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο.

Για τα 800 ευρώ, το κόστος υπολογίζεται 215 εκατ. ευρώ

Αναστολή δόσεων και οφειλών επιχειρήσεων που πλήττονται, για τον Νοέμβριο.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων μέχρι το τέλος του έτους

Επεκτείνονται κατά 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο, οι κατοικίες εργαζομένων που πλήττονται και η φοιτητική κατοικία.

Πηγή: iefimerida.gr

Advertisements