Πρόεδρος γιατρών ΑΧΕΠΑ: Θέμα χρόνου να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι ασθενείς

Με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στα όρια τους, θέμα χρόνου είναι η μετακίνηση ασθενών που χρήζουν φροντίδας σειδιωτικές κλινικές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Με τα νοσοκομεία της πόλης να βρίσκονται στα όρια τους λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, η Θεσσαλονίκη έχει μπει στη μέγγενη της πανδημίας που εξαπλώνεται στην πόλη με ταχύτατους ρυθμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική καθώς έχουν γεμίσει οι κλίνες με περιστατικά κορονοϊού αναγκάζοντας τους αρμόδιους να αυξήσουν τις σχετικές κλίνες, με γιατρούς και νοσηλευτές να επισημαίνουν ότι αφαιρέθηκαν από άλλες κλινικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί, πολλοί Θεσσαλονικείς που αισθάνονται συμπτώματα κορονοϊού έσπευσαν για να κάνουν το τεστ στις ειδικές τέντες που έχουν στηθεί στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ανέφερε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι δύσκολη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μετά την τελευταία γενική εφημερία που έγινε, οι κλίνες εντατικής θεραπείας και νοσηλείας των ασθενών με COVID-19 είναι σε οριακά επίπεδα».

«Ήδη η κλινική μας ήταν καλυμμένη προ ημερών κι έχουμε καταλάβει άλλες δύο κλινικές όπου νοσηλεύονται οι θετικοί ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και σε ό,τι αφορά τις εντατικές μονάδες υπάρχει κορεσμός. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη μονάδα ΜΕΘ που υπήρχε με 10 κρεβάτια, να τη διαθέσει πλέον για νοσηλεία ασθενών COVID-19 κι επομένως αυτή τη στιγμή οι ανάγκες του νοσοκομείου για τακτικά περιστατικά, τα οποία είναι αρνητικά σε COVID-19 είναι ελαχιστότατα. Αυτό καταλαβαίνετε ότι σημαίνει αναστολή τακτικών λειτουργιών ή διακομιδή ασθενών που αντιμετωπίζονται για κάποιο επείγον χειρουργικό τους πρόβλημα σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας» ανέφερε ο κ. Σιούλης.

Επισήμανε επίσης ότι λόγω του κορεσμού γίνονται διακομιδές ασθενών μεταξύ των νοσοκομείων αναφέροντας ότι «γνωρίζω πως έγινε μία στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” πριν από δύο ημέρες».

Παράλληλα, ο κ. Σιούλης τόνισε ότι είναι θέμα χρόνου «να αναγκαστούν να μετακινηθούν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές»

«Είναι στο άμεσο σχέδιο, γνωρίζω δηλαδή ότι υπάρχει αυτή η εντολή και είναι θέμα χρόνου να αναγκαστούν να μετακινηθούν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές» δήλωσε.

«Είναι σημαντικό να επισημάνω δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Προβλέπαμε όλοι και αφού και ο κύριος πρωθυπουργός στηρίζεται στις προβλέψεις των επιστημόνων, ξέραμε ότι έρχεται το δεύτερο επιδημικό κύμα. Ωστόσο, δεν ελήφθησαν καθόλου μέτρα. Οι περιβόητες ανακοινώσεις ότι αποδίδονται 42 κλίνες εντατικής θεραπείας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι εκ των ενόντων. Είναι ακριβώς για τον λόγο που εξήγησα πριν -κι αυτό είναι σημαντικό- δεν αντιμετωπίζεται κανένα άλλο περιστατικό, προκειμένου να έχουμε ασθενείς COVID-19 που χρειάζονται διασωλήνωση. Κατά συνέπεια οι περιβόητες νέες κλίνες δεν είναι νέες κλίνες, είναι υφιστάμενενες κλίνες εντατικής θεραπείας, τις οποίες τώρα αναγκαζόμαστε να μετατρέψουμε για τις ανάγκες της πανδημίας. Το δεύτερο είναι ότι η όποια προσπάθεια γίνεται τώρα να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες της πανδημίας αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων. Οι περιβόητες προσλήψεις δεν υπήρξαν. Είναι λάθος, ψέματα όλα αυτά που μεταδίδονται. Είναι με μετακινήσεις ειδικευομένων γιατρών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή από άλλο νοσοκομείο και κέντρα υγείας» κατέληξε ο κ. Σιούλης.

Πηγή: Sputnik.gr

Advertisements