Οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε αύξηση των ενοικίων – Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η αγορά ακινήτων δεν υποχώρησε το διάστημα 2020 – 2021, λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά αντιθέτως συνέχισε την ανοδική πορεία της. Αν και πολλοί ανέμεναν σημάδια ισχυρών πιέσεων στις τιμές των κατοικιών, αυτό δεν έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, ή για 13 διαδοχικά τρίμηνα. Και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022 η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Τα «αποκαλυπτήρια» των 13.808 τιμών ζώνης, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας, έδειξαν αυξήσεις για μία στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές – ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό. Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) «κερδίζει» μείωση τιμών, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες, που αντιστοιχούν στο 27% των υφιστάμενων ζωνών.

Οι αυξήσεις φθάνουν ακόμη και το 250% στις περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, ενώ την ανηφόρα πήραν οι τιμές της εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου, με τις αντικειμενικές αξίες να κάνουν άλμα ακόμη και πάνω από 60%. Μεγάλες αυξήσεις θα δουν γειτονιές της Δάφνης, του Καματερού, του Αιγάλεω, του Μοσχάτου.

Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία εντάσσεται στο αντικειμενικό σύστημα, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, όπου οι τιμές έκαναν άλμα 229%, αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Αύξηση των ενοικίων
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς προεξοφλούν πως η αδυναμία απόκτησης κατοικίας, λόγω της αύξησης των τιμών θα αυξήσει τον αριθμό των ενοικιαστών ακινήτων και η αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις κατοικιών θα οδηγήσει ακολούθως σε αύξηση των μισθωμάτων.

Στην άνοδο των τιμών των ενοικίων συνηγορεί και η διαφαινόμενη αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό στις αρχές του 2022, λόγω των ετήσιων διαφορών στους Γενικούς Δείκτες Τιμών.

Advertisements