Νέα μέτρα στην εστίαση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Μπροστά σε νέα μέτρα, πιθανότατα μετά τα Χριστούγεννα θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός επιστρέφει. Τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι καλά. Η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θα έχει επικρατήσει στο Λονδίνο σε 48 ώρες. Τι άλλαξε στην εστίαση, σε καφετέριες, μπαρ, καφενεία και εστιατόρια στην Ελλάδα.

Δύσκολη και προφανώς εκτός ελέγχου με 100 νεκρούς την ημέρα παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι καλά, καθώς από τη μία έχουμε τον πρώτο νεκρό από τη μετάλλαξη Ομικρον, από την άλλη εκτιμάται ότι μέσα σε 48 ώρες θα έχει επικρατήσει στο Λονδίνο. Όλα αυτά τα στοιχεία βλέπουν και οι Ειδικοί στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να ζητούν νέα μέτρα μετά τις γιορτές. Βέβαια, παραμένει άγνωστο αν η κυβέρνηση θα ακούσει τους ειδικούς. Ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα προτείνουν οι Ειδικοί είναι ακόμη άγνωστο, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα είναι η εστίαση. Ήδη έχουμε αλλαγές σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και καφενεία με όσα ισχύουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Τη δυναμική εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με ταχύτητα ιλιγγιώδη αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το νέο στέλεχος βρίσκεται σε τροχιά επικράτησης έναντι της παραλλαγής Δέλτα στο Λονδίνο εντός των επόμενων 48 ωρών, ενώ και στη Δανία και τη Νορβηγία η νέα μετάλλαξη αναμένεται να «κυριαρχήσει» μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Υπό αυτό τα δεδομένα και αναμένοντας πλέον ένα «παλιρροιακό κύμα» της Όμικρον, όπως δήλωσε σε διάγγελμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο «άνοιξε» άμεσα τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, προχωρώντας παράλληλα στη λήψη νέων μέτρων.

Για την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα, αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «δανειζόμενη» τη φράση του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν -προς το παρόν τουλάχιστον- ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα.

Σαφώς, η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει ότι τα στοιχεία αυτά απορρέουν από μελέτη μικρού αριθμού ασθενών στη Νότια Αφρική -42 για την ακρίβεια-, οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα διαγνώστηκαν τυχαία, αλλά ουδείς εξ αυτών χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική καταδεικνύει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές. Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου Κρήτης. Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τι άλλαξε στην εστίαση: Όσα ισχύουν για καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες

Μπροστά σε νέα μέτρα βρίσκονται από χθες οι πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και οι πολίτες με πιστοποιητικά νόσησης. Πολλά έγγραφα είναι πιθανό να βγαίνουν άκυρα στην εστίαση, στις καφετέριες και τα εστιατόρια.

Αλλάξανε από χθες τα δεδομένα για τα μέτρα που είναι σε ισχύ και περιπλέκεται η κατάσταση στην εστίαση.

Συγκεκριμένα, στους επτά μήνες από την έκδοσή του, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει για τους πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Από σήμερα, λήγει η επτάμηνη προθεσμία ως μέγιστο χρονικό όριο απόστασης από την προηγούμενη δόση. Έτσι, οι άνω των 60 που έχουν κάνει τρίτη δόση θα πρέπει να εκδώσουν το νέο έγγραφο. Όμως όσοι δεν την έχουν κάνει και έχουν παρέλθει επτά μήνες από την προηγούμενη, θα πρέπει να κάνουν rapid test για να μπαίνουν σε κάποιες δραστηριότητες. Ακόμα αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους σε εστίαση, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια.

Το νέο πιστοποιητικό έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Πού δεν μπαίνουν από σήμερα όσοι άνω των 60 δεν έχουν κάνει τρίτη δόση:

 • κέντρα διασκέδασης,
 • κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,
 • θέατρα,
 • κινηματογράφους,
 • μουσεία,
 • εκθέσεις,
 • συνέδρια,
 • γυμναστήρια
 • χιονοδρομικα κέντρα με προυποθέσεις
 • θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Rapid test θα χρειάζονται για να μπουν σε:

 • στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
 • στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
 • στα κομμωτήρια,
 • στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας
 • στην εκπαίδευση
 • στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
 • στους χώρους λατρείας

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά νόσησης τα οποία εκδόθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου, θα λήγουν στις 31/1/2022. Όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Advertisements