Μάχη ή Ισότητα των φύλων;
Άντρες και γυναίκες έχουν συναινέσει ανακωχή χρόνια τώρα. Γίνονται φίλοι, εραστές, σύντροφοι άλλοτε και σύζυγοι. Μοιάζουν αλλά και διαφέρουν. Η ισότητα μεταξύ τους αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για μια πολιτισμένη κοινωνία σαν την σημερινή.
Η Ισότητα των φύλων στην Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων έγραψε: «Πολλές δυνατότητες των γυναικών παραμένουν αναξιοποίητες λόγω των σημαντικών ανισοτήτων μεταξύ των φύλων σε ολόκληρη την ΕΕ.»
Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης στην ομιλία του στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου :
«Χρειαζόμαστε ίσες αμοιβές, καταπολέμηση του ρατσισμού, της λεκτικής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε άνισης μεταχείρισης, εκούσιας ή μη. Χρειαζόμαστε πολιτικές για την αυτορρύθμιση της ισότητας, μηχανισμούς παρακολούθησης, αλλά και αξιολόγησης της προόδου σε αυτό το θέμα. Η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων και η ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025, είναι μια σημαντική πρόοδος, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το ζήτημα δεν είναι να δούμε την ισότητα ως πόλεμο μεταξύ των φύλων, αλλά ως δημιουργική συνεργασία.»
Η Ισότητα των φύλων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα σίγουρα απέχει ακόμα από την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας. Τόσο την πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια παρατηρούνται ακόμη και σήμερα πράξεις ενάντια στην αρχή αυτή. Σε ότι αφορά τον εργασιακό τομέα μόνο το 49% των γυναικών (ηλικίας 20-64) απασχολούνται, την ίδια ώρα που οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70%. Τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στον καταμερισμό χρόνου ανάμεσα σε φροντίδα οικογένειας/ κοινωνικές δραστηριότητες και στην επαγγελματική ζωή. Σε πολλά νοικοκυριά ακόμα θεωρείται αυτονόητο, πως η φροντίδα του σπιτιού είναι σε γενικές γραμμές «γυναικεία δουλειά».
Όμως τα πράγματα γίνονται και χειρότερα για τις γυναίκες καθώς στη χώρα μας εκτιμάται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 4.500 βιασμοί. Παρ’ όλα αυτά, μόνο 200 καταγγέλλονται στις Αρχές. Μόλις πέρσι, το 2019 έγιναν συνολικά 48 βιασμοί και 23 απόπειρες και εξιχνιάστηκαν 49 περιπτώσεις, με δράστες 38 Έλληνες και 16 αλλοδαπούς. Στην Ελλάδα που μιλάμε για ισότητα και ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, επικρατούν ακόμη συνθήκες που δείχνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία.
Μια σημαντική ανάρτηση της Βάλιας Τσιριγώτη
«Τα βιασμένα κορίτσια συχνά αλλάζουν όνομα. Κάποτε τα λένε Έλενα, άλλοτε Αμάρυνθο κι άλλοτε τα κουβαλούν στη γλώσσα αντί με όνομα, με νούμερο. 4χρονη, 10χρονη,17χρόνη, χωρίζονται σε ανήλικες και ενήλικες, μεγαλώνουν και γίνονται «η 23χρονη», η «35χρονη», ένας ακόμα αριθμός. Τα βιασμένα κορίτσια απλώνουν στην γκαρνταρόμπα της κοινωνίας τα ρούχα τους, να αποφασίσει η αρένα εάν προκάλεσαν τον βιασμό τους. Τα βιασμένα κορίτσια κρύβουν τα ρούχα με τα αίματα στο μπάνιο για να μη φάνε ξύλο. Τα βιασμένα κορίτσια ζουν σε ιδρύματα, σε οίκους ανοχής και σε ορφανοτροφεία, σε ένα σπίτι στην Κυψέλη, σ’ ένα υπόγειο στο χωριό σου, σε κάποια βίλα στη Σταμάτα…»
Οι αλλαγές που υπόσχονται ισότητα
Οι γυναίκες δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης για την εκτόνωση των ορμών του αντίθετου φύλου. Δεν είναι σκεύος ηδονής. Δεν είναι αναλώσιμες. Είναι άνθρωποι με ψυχή και μνήμη, με μυαλό αλλά και σώμα. Μοιάζουν αλλιώτικες, σαν από άλλο κόσμο, μα συμβιώνουν σ’αυτόν εδώ, περιτριγυρισμένες από άντρες. Ας γίνει αυτή η συμβίωση μια αφορμή συμφιλίωσης.
Η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά όλων των γυναικών τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, είναι επιτακτική ανάγκη. Η πολιτεία λοιπόν καλείται να μεριμνήσει γι αυτόν τον σκοπό. Μόνο όταν οι άντρες αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες όπως τον ίδιο τους τον εαυτό, η μάχη θα λήξει. Αυτό που απέχει δεν απέχει πολύ από το σήμερα, αλλά πρέπει να διασφαλισθεί είναι η ανάληψη ηγετικού ρόλου των γυναικών, αντίστοιχου των αντρών. Άρα πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή και για τις γυναίκες. Αποζητούν δικαίως ίσα οικονομικά δικαιώματα, και κυρίως την συμπεριφορά που αξίζουν. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως είμαστε άνθρωποι και έχουμε ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά μας. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μάχη κυριαρχίας. Η ισότητα μία δημιουργική συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, και πρέπει να θεωρείται κατακτημένη αξία με κάθε τρόπο από όλους.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρα τα λόγια της Βάλιας Τσιριγώτη