Κύπρος: Νέα μέτρα εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη της διυπουργικής Επιτροπής και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι η Λεμεσός είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες και πρόσθεσε πως το 70% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από την πόλη της Λεμεσού και βάσει αυτών των ενδείξεων και της ανάλυσης που έγινε έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μέτρα για Λεμεσό

Από αύριο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου:

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ.

Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μέτρα.

Κατά τη σύσκεψη, είπε ο κ. Ιωάννου, λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών τις τελευταίες μέρες ανά το παγκύπριο που καταγράφονται κυρίως σε εργασιακούς χώρους και σε οικογενειακές συναθροίσεις και με στόχο το περιορισμό της διασποράς του ιού, έχει αποφασιστεί όπως τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την Επαρχία Λευκωσία και Λεμεσού, επεκταθούν και ισχύουν για όλες τις Επαρχίες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μέτρα σε όλη τη Κύπρο

Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών,

Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου,

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα,

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται σε εστιατόρια, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε χώρου και νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

Επιπρόσθετα, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κτλ, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητας τους.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο και για περίοδο δύο εβδομάδων, μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Ο Υπουργός Υγείας είπε, επίσης, πως κατά τη σύσκεψη έχει αποφασιστεί όπως για προστασία και των ευάλωτων ομάδων σε χώρους λιανικού εμπορίου, όπως υπεραγορές, φαρμακεία και κάποιες άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες , εξυπηρετούνται το πρωί μεταξύ των ωρών 8 και 9 μόνο όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Πηγή: Protothema.gr

Advertisements