Κρεμλίνο: Προκλητικές και μη φιλικές ενέργειες η απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία

Για τα καλά συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Τσεχίας μετά τις απελάσεις διπλωματών.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την κατηγορηματική του Την διαφωνία με τους ισχυρισμούς της Τσεχίας, περί εμπλοκής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών το 2014 στο χωριό Βρμπέτιτσα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζλιν (ανατολική Τσεχία) εξέφρασε το Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς αυτούς «προκλητικούς και μη φιλικούς».

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τέτοιους ισχυρισμούς, τους θεωρούμε προκλητικούς και μη φιλικούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Τσεχία αποφάσισε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία ως αντίποινα αποφάσισε την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών από την Ρωσία. Η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών είναι η μεγαλύτερη από τότε που έληξε η κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη το 1989.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, ότι η πρεσβεία της Τσεχίας στην Μόσχα δεν θα μπορεί να προσλαμβάνει πλέον Ρώσους πολίτες

«Από εδώ και στο εξής ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Τσεχία, θα έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν πολίτες της χώρας μας για να εργασθούν στις πρεσβείες τους» δήλωσε η Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών «πρωτοφανή ιστορία», λέγοντας ότι οι απελάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο 18 άτομα, αλλά συνολικά 62 που είναι και τα μέλη των οικογενειών τους, εκ των οποίων τα 28 είναι παιδιά.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι το ψέμα γι’ αυτό που συνέβη στο χωριό Βρέμπιτσε ενεργοποίησε τον μηχανισμό καταστροφής των σχέσεων μεταξύ Πράγας και Μόσχας.

Advertisements