Κορωνοϊός: Τέλη Μαρτίου αναμένεται η αποκλιμάκωση

Στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στη χώρα απέδωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης το γεγονός πως τα κρούσματα παραμένουν ψηλά στη χώρα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό».

Στη συνέχεια εξήγησε πως, «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 3.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα κρούσματα κορωνοϊού θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα. Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή». Τέλος, σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Κορωνοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για το ΕΣΥ

Το σύστημα υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα, και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική αγγίζει το 87%, και τις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας- θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική», λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και «φυσικά, ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα».

Ασφυκτική η κατάσταση στην Αττική

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 1.057 εντοπίστηκαν στην Αττική. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει με έναν μέσο όρο 330 εισαγωγές την ημέρα και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι 1.600 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Ακόμη, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 83% στην Αττική. Τέλος, ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisements