Κομισιόν: Οι χώρες της Ε.Ε πιθανόν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια τρίτων χωρών

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορονοϊού από τη Ρωσία ή την Κίνα, εάν τα χρειάζονται επειγόντως.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει τρίτες χώρες, εάν τα χρειάζονται επειγόντως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Υγείας της Κομισιόν, Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τον Δεκέμβριο την εισαγωγή μικρών δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες παρεκκλίσεις που επιτρέπουν χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν προσωρινά τη δυνατότητα διανομής μη εξουσιοδοτημένων προϊόντων σε έκτακτες καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη-μέλη φέρουν την ευθύνη γι’αυτή την προσωρινή χρήση. Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, από την δική μας πλευρά είναι ότι η ασφάλεια, όπως προείπα, είναι βασική ανησυχία μας» δήλωσε ο Ντε Κεερσμάκερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια της Ουγγαρίας να αγοράσει το εμβόλιο της Ρωσίας ή και το κινεζικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες και δεν έχουν υπάρξει, μέχρι στιγμής, συζητήσεις για το εμβόλιο με τη Ρωσία ή την Κίνα.

Όμως, εμβόλια από τρίτες χώρες μπορεί να είναι διαθέσιμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τους χορηγηθεί πιστοποίηση.

Πηγή: Sputnik.gr

Advertisements