”Κλείδωσε” το Πάσχα στην πόλη – Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Ούτε φέτος θα μπορούμε να μετακινηθούμε στο χωριό για να γιορτάσουμε το Πάσχα, όμως αυτή την φορά οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με αρκετές διαφοροποιήσεις.

Όπως όλα δείχνουν, θα ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη» νωρίτερα και ίσως έξω από τις εκκλησίες, με μέτρα και αποστάσεις, ωστόσο το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία θα γίνει και πάλι στις αυλές μας εντός στενού οικογενειακού κύκλου.

Η «θυσία» αυτή γίνεται την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, με τους γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν «μάχη» με τον κορονοϊό για πάνω από ένα χρόνο και τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 850.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στο πλαίσιο αυτό, διαφοροποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως έβαλαν τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού και εντός της ημέρας -πιθανότατα- αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.

Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι, για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Για την Ανάσταση, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες τοποθετούν την έναρξη της λειτουργίας της Ανάστασης από τις 21:00 μέχρι τις 22:00.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φυσικό ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συνομίλησαν για το ζήτημα της τέλεσης των Λειτουργιών στις εκκλησίες.

Advertisements