Καμάλα Χάρις: Γράφει ιστορία ως η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Μπορεί να είναι μια ιστορική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν που γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως είναι και ιστορική νίκη για τις γυναίκες μιας και Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ιστορική νίκη της γερουσιαστή της Καλιφόρνια είναι και μια ξεχωριστή νίκη για τις γυναίκες των ΗΠΑ οι οποίες μέσω της Καμάλα Χάρις γίνονται για πρώτη φορά παραλήπτες μιας τέτοιας πολιτικής δύναμης στην 200 και πλέον ετών ιστορία της χώρας.

Η νίκη της Καμάλα Χάρις και του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν έρχεται ύστερα από μια μακρά διαδικασία καταμέτρησης ψήφων που αντικατοπτρίζει ένα βαθιά διχασμένο εκλογικό σώμα. Συμβολίζει επίσης το τέλος της εποχής Τραμπ.

Ο θρίαμβος της Χάρις, αποτελεί και μια νέα τεράστια επιτυχία στην γεμάτη επιτεύγματα καριέρα της, μια καριέρα υπόδειγμα τια το πώς μια γυναίκα ξεπερνά τα εμπόδια και καταφέρνει να γίνει από δικαστικός του Σαν Φρανσίσκο, γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η δεύτερη στην ιστορία μαύρη γυναίκα γερουσιαστής και τώρα η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ότι είμαι εδώ απόψε αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης γενεών πριν από μένα», δήλωσε η Χάρις κατά την ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητάς της τον Αύγουστο, αναφερόμενη σε άλλες γυναίκες που έγραψαν ιστορία στις ΗΠΑ νωρίτερα, όπως η Constance Baker Motley, η Fannie Lou Hamer και η Shirley Chisholm.

«Γυναίκες και άνδρες που πίστευαν τόσο έντονα στην υπόσχεση της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους», είπε.

«Γυναίκες και άνδρες που πίστευαν τόσο έντονα στην υπόσχεση της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους», είπε.

Ο Χάρις παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα ιστορικά πανεπιστήμιο μαύρων στην Ουάσιγκτον. Οι σπουδές της εκεί διαμόρφωσαν βαθιά το πολιτικό της όραμα.

«Δεν χρειάζεται να περιοριστείς από τις ιδέες άλλων για το τι σημαίνει να είσαι μαύρος», είπε στην Dana Bash του CNN στο “State of the Union” τον Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο, η Καμάλα Χάρις δεν παρέλειπε να αναφέρει ότι οι άνθρωποι προσπάθησαν να την εμποδίσουν ή να την αμφισβητήσουν καθώς προσπαθούσε να ανοίξει δρόάνθρωποιμο στην πολιτική.

«Δεν τους άκουσα. Και κανείς δεν τους άκουσε. Και κερδίσαμε», έλεγε.
Ως μαύρη και νοτιο-ασιάτισα σε μια συντριπτικά λευκή αρένα, η Χάρις στο ταξίδι της προς τον Λευκό Οίκο ήταν πρωτοπόρα. Και οι ψηφοφόροι το παρατήρησαν.
«Αισθάνομαι απλώς ότι τα μαύρα κορίτσια σαν κι εμένα μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία της τάξης τους, τα μαύρα κορίτσια σαν κι εμένα μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλα πράγματα στη ζωή όπως έκανε εκείνη», δήλωσε η 14χρονη Παρίσι Μποντ στο CNN τον Αύγουστο.

Η Κατερίνα Σάντραχ, μια 11χρονη νοτιο-ασιάτισα Αμερικανή, δήλωσε στο CNN τον Αυγούστου του 2019 ότι η Χάρις ήταν το πρότυπο της. Βλέποντας την Χάρις ένα χρόνο αργότερα να διεκδικεί την αντιπροεδρία των ΗΠΑ η Σάντραχ χαρακτήρισε τη στιγμή ως ένα πολύ μγάλο βήμα για τα κορίτσια και τις γυναίκες.
«Είναι αυτή που μπόρεσε να αποδείξει ότι είναι πραγματικά δυνατό», είπε η Σάντραχ. «Μπορείς να δεις ένα είδος σύνδεσης, γιατί είμαστε δύο παρόμοιοι άνθρωποι. Και έτσι αν μπορεί εκείνη να τα καταφέρει, μπορώ και εγώ. Και μπορώ να ταυτιστώ μαζί της».

Πηγή: iefimerida.gr 

Advertisements