Η ομιλία Σταϊκούρα για δώρο Χριστουγέννων, τέλη κυκλοφορίας, ύφεση και ανεργία

Περίπου 2,5 εκατομμύρια του ΑΕΠ ήταν το κόστος κάθε μήνα καραντίνας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλες τις απώλειες που προκαλεί το lockdown στην οικονομία, υπογράμμισε ότι, «αντέχουμε να καλύψουμε, γι’αυτό χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα», σημειώνοντας επιπλέον ότι, «τα περισσότερα διαθέσιμα «χτίστηκαν» τον τελευταίο χρόνο και διατέθηκαν στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με το πότε θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, εκτίμησε ότι, θα καταβληθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σχετικά με το θέμα των μακροχρόνια ανέργων, που μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης, ξεκαθάρισε ότι, για την επιδότησή τους, πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κορονοϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η ΕΕ, άρα να έχουν αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα το 2019.

«Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημεριεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Άρα είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», ανέφερε απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις πολιτικές στήριξης.

Κληθείς να απαντήσει στο ζήτημα των επιταγών δήλωσε πως η θα υπάρξει άμεσα νομοθεσία και πρόσθεσε πως θα υπάρχει τροπολογία με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιες πρόσθετες διατάξεις.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μάσκες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία που τον μείωσε από το 21 στο 4%.

Αναφερόμενος στο ύψος αλλά και το χρόνο καταβολής των τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες, ο Υπουργός Οικονομικών είπε:

«Θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία».

Στην πιθανότητα ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων και μακροχρόνια ανέργων στο τέλος του χρόνου, απάντησε αρνητικά.

«Η πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα για να προκαταλάβουμε όπως πέρυσι», απάντησε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Όσο αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως, πάει στον εργοδότη και την επιχείρηση και εκτίμησε πως θα καταβληθούν τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Στις κλειστές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, υπάρχουν κατώτατα όρια, δεν υπάρχει αφαίρεση των 534 ευρώ, διασαφήνισε εξηγώντας, όταν μία επιχείρηση έχει πάρει μία, δύο επιστρεπτέες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τις υπόλοιπες.

Απαντώντας τέλος, στο ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021.

«Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown», σημείωσε και τόνισε ότι, «το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά», κατέληξε.

Πηγή: Sputnik.gr

Advertisements