‘Ελλειμμα 2 δισ. στον προϋπολογισμό εσόδων για τον Σεπτέμβριο.

Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων από τους Έλληνες φορολογουμένους οδήγησαν σε παρεκτροπή από τους στόχους που είχαν τεθεί γι’ αυτόν τον μήνα.

Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,56 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

«Συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 3.942 εκ ευρώ και ήταν μειωμένα σε σχέση με τον προ πανδημίας στόχο κατά 1.904 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 1.600 εκ ευρώ εκτιμάται ότι οφείλεται σε αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων (αναβολή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ για τέλη Οκτωβρίου, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον Cocid 19, περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων). Με δεδομένες τις αναβολές αυτές η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από την μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η εικόνα που καταγράφεται με βάση τα έως τώρα στοιχεία είναι καλή, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Πηγή: Naftemporiki.

Advertisements