Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά σήμερα στην Οχρίδα το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών»

Διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Οχρίδα και στο χωριό Οτέσεβο των Πρεσπών (στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας) το πρώτο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών», με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης».

Τη διάσκεψη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της χώρας. Σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 300 προσκεκλημμένοι, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης ο οποίος θα μιλήσει στο φόρουμ μετά το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα απευθυνθεί αργά το απόγευμα.

Στη διάσκεψη θα υπάρξουν συνεδριάσεις για την οικονομία και την επιχειρηματική συνεργασία, την κοινωνία των πολιτών, τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Advertisements