Βρετανία: Οι ειδικοί συνιστούν εναλλακτικό εμβόλιο αντί της AstraZeneca στους κάτω των 40

Τα άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν ένα διαφορετικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού αντί αυτού της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή (7/5) η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) στην Βρετανία επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών. Η Επιτροπή αναφέρει στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI.

«Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων».

Η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δήλωσε βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος.

Advertisements