Αναθερμαίνονται οι ελπίδες για τον τουρισμό – Κρίσιμες αποφάσεις μέσα στη βδομάδα από τη Βρετανία

Καθοριστική αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στη Βρετανία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό ο Μπόρις Τζόνσον θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέπει τα ταξίδια σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εμφανίζουν εντυπωσιακή βελτίωση σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το πλέον πιθανό σενάριο (που θα δώσει “ανάσα” στον ελληνικό τουρισμό) είναι στην πορτοκαλί ζώνη, που είναι για την ώρα και η Ελλάδα, να μην είναι πλέον αναγκαία η καραντίνα των 10 ημερών, άμα της επιστροφής στη Βρετανία, για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Βέβαια υπάρχουν και σενάρια που θέλουν την βρετανική κυβέρνηση να εντάσσει την Ελλάδα στην πράσινη ζώνη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει για αυτό κάποια ισχυρή επιβεβαίωση.

Και δεν είναι το μόνο θετικό νέο που φαίνεται στο ορίζοντα για τον ελληνικό τουρισμό. Μία σειρά από γεγονότα επαναφέρουν την αισιοδοξία στον ελληνικό τουρισμό. Η άρση και των τελευταίων περιορισμών από την Γερμανία για πολίτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, οι αχτίδες φωτός που διαφαίνονται από τη Ρωσία για έλευση ενός ικανού αριθμού τουριστών, αλλά και η διάθεση των Ελλήνων να ταξιδέψουν, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος.

Στα θετικά στοιχεία και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τα μέτρα για είσοδο στην Ελλάδα.

Ώθηση και από τη Γερμανία

Την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Αφαίρεσε την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς θερινών διακοπών από τη λίστα των περιοχών κινδύνου για κορονοϊό που καταρτίζει το Ινστιτούτο Robert Koch. Έτσι, τα άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές δεν θα απαιτείται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα ταξίδια Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η Γερμανία, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες και άφησαν συνολικά έσοδα στην χώρα 2,959 δισ. ευρώ.

Το γερμανικό πρακτορείο τουριστικών ειδήσεων fvw μεταδίδει ότι η μείωση των κρουσμάτων και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν επαναφέρει την ελπίδα των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας για την φετινή σεζόν, καθώς ο δείκτης προσδοκιών των τουριστικών πρακτόρων που καταρτίζεται από τη συμβουλευτικής εταιρεία Dr. Fried & Partner ανέβηκε τον Ιούνιο στο 134, ενώ τον Μάιο είχε περάσει τις 100 μονάδες και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί είναι «διψασμένοι», μετά την περιπέτεια της πανδημίας, για θερινές διακοπές. Η Tui Group αναφέρει συνεχή αύξηση της ζήτησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών, στους οποίους εστιάζει και ο κορυφαίος tour operator της Ευρώπης.

Κάτι κινείται και στη Ρωσία

Μία από τις αγορές που έχουν απογοητεύσει μέχρι σήμερα είναι αυτή της Ρωσίας, που είχε δώσει στον ελληνικό τουρισμό περίπου 500.000 επισκέπτες το 2019. Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές είναι ελάχιστοι.

Τις τελευταίες ημέρες κάτι φαίνεται να κινείται. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα θα μπορούν από τις 28 Ιουνίου να πραγματοποιούνται βάσει του νέου διευρυμένου προγράμματος, που κατήρτισε η ρωσική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών προς τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από διεθνή αεροδρόμια αρκετών ρωσικών πόλεων, καθώς εγκρίνονται οι σχετικές κατατεθειμένες αιτήσεις που εκκρεμούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Euractiv, αιτήσεις για δρομολόγια είχαν καταθέσει από τον Απρίλιο η Aegean και η Ellinair, οι οποίες ως τώρα δεν είχαν εγκριθεί.

Αλλάζει στάση η Βρετανία υπό την πίεση των βρετανών πολιτών

Η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να αλλάζει. Η εμμονή της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να κρατήσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών προς τις οποίες συνιστάται να μην ταξιδεύουν («πορτοκαλί» προορισμοί) συναντά αντιστάσεις από τους Βρετανούς πολίτες και τις αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να καταργήσει την υποχρέωση να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών σε όσους επιστρέφουν από διακοπές σε πορτοκαλί περιοχές.

Στο μεταξύ αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν επιπλέον δρομολόγια προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και κάνουν μεγάλες προσφορές φθηνών εισιτηρίων.

Advertisements